• Borba protiv diskriminacije – kad može da vas zastupa Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je građane da podnesu pritužbu ako misle da su bili diskriminisani. U razgovoru za RTS podseća na slučajeve koje je ta institucija vodila pred sudovima, sa ciljem da se stane na put diskriminaciji na osnovu zdravstvenog stanja, pola. Jankovićeva je osudila zabranu ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM. 

    Zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju patrijarhu Porfiriju predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

    Ističe da su građani uplašeni i da treba imati razumevanja za njihov strah.

    „To je teška i opasna situacija za naše građane na KiM, radi se o kršenju osnovnih ljudskih prava, fundamentalnih. Treba razumeti da niko ne stoji na barikadama jer mu je lepo po ovakvom vremenu, građani su uplašeni i treba imati razumevanja za nihov strah. Verujem da bi i međunarodna zajednica i Priština mogle da razumeju tu situaciju i da međunarodna zajednica pomogne da se vratimo za pregovarački sto“, rekla je Brankica Janković.

    Komentarišući akcident u Pirotu, poverenica je rekla da nadležni organi moraju na jasan način da komuniciraju sa građanima, kao i da im je potrebna jasna i tačna informacija.

    Slučajevi koji su obeležili prethodni period

    Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je u razgovoru za RTS podsetila na strateški važne parnice koje ta institucija vodi u javnom interesu.

    Poslednji je slučaj žene sa cerebralnom paralizom, kojoj kod javnog beležnika nije bilo omogućeno da overi izjavu faksimilom izrađenim u skladu sa propisima. Pravosnažnom presudom Višeg suda u Novom Sadu utvrđeno je da je javni beležnik prekršio zakon.

    Brankica Janković ukazuje da je reč o osobi sa invaliditetom koja je pismena, ali nije u mogućnosti da se svojeručno potpiše, zbog čega se prema njoj postupalo na ponižavajući način.

    „To je naša poslednja dobijena strateška parnica u javnom interesu. Dobili smo dobru sudsku praksu kojom je zabranjena diskriminacija osoba sa invaliditetom. To je bilo ponižavajuće postupanje prema građanki kojoj su ‘lomljeni prsti’ kako bi se potpisala. Dobro je da imamo jasnu sudsku presudu“, navela je Jankovićeva.

    Podseća i na slučaj Snežane Pešović koja je bila primorana da potpiše blanko otkaz za vreme trajanja trudnoće i porođaja. Vrhovni kasacioni sud je doneo presudu prema kojoj žena ne može ni na koji način da bude stavljena u nepovoljniji položaj zbog rađanja.

    Podneti pritužbu u slučaju diskriminacije 

    Poverenica ukazuje i na diskriminaciju na osnovu zdravstvenog stanja, kada je jedna građanka dobila otkaz jer se razbolela od leukemije.

    „Pozivam građane i građanke da podnesu pritužbu, jer ne možemo voditi postupak po službenoj dužnosti, već samo da apelujemo. Da bismo mi vodili postupak za utvrđivanje diskriminacije, treba da nam se obrate pritužbom“, navela je Jankovićeva.

    Povodom medijskih najava da će mame preduzetnice u sledećoj godini biti izjednačene sa zaposlenima, Jankovićeva je rekla da se čeka odluka Ustavnog suda.

    Reč je o oceni ustavnosti člana 17, a to je da nema opravdanja da mame preduzetnice tokom trajanja trudničkog i bolovanja za negu deteta budu u bilo kakvom različitom položaju u odnosu na druge žene zato što su preduzetnice, rekla je poverenica.

    Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je građane da podnesu pritužbu ako misle da su bili diskriminisani. U razgovoru za RTS podseća na slučajeve koje je ta institucija vodila pred sudovima, sa ciljem da se stane na put diskriminaciji na osnovu zdravstvenog stanja, pola. Jankovićeva je osudila zabranu ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]