• Brnabić: Ustavnim promenama do slobodnog pravosuđa

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je građane da u nedelju, 16. januara, izađu na referendum i zaokruže „da“ i poručila da se predloženi ustavni amandmani odnose isključivo na oblast pravosuđa.

     

    Ona je za Pink naglasila da ova izmena Ustava nema nikakve veze sa pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju, Rio Tinto, kao ni za pitanja o ljudskim pravima i vakcinacijom.

    „Izmena ustavnih amandmana imaju isključivo veze sa načinom na koji će se ubuduće birati sudije i tužioci“, rekla je Brnabić.

    Objasnila je da će ubuduće, ukoliko se na referendumu izglasa ova promena Ustava, sudstvo biti nezavisno, a tužilaštvo samostalno, kao i da politika neće više imati uticaj na izbor sudija.

    Samim tim, kazala je Brnabić, ojačaće se vladavina prava u Srbiji i svi će pred licem pravde biti jednaki.

    Dodala je da je ovo kompleksna tema koja je izuzetno značajna za sve građane.

    „Po predloženim izmenama biće doživotne sudije i neće imati probnog perioda od tri godine. Sudije će imati većinu kada biraju sudije. U visokom savetu sudstva od 11 članova, šest članova će birati samo sudije i odgovornost će biti isključivo na njima“, navela je premijerka.

    Objasnila je da je ovo referendum o vladavini prava i naglasila da nema nikakve veze sa politikom, ni sa određenom političkom opcijom.

    Istakla je da vlada za ovu odluku ima podršku najrelevantnijih udruženja kao što su Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca.

    Prema njihovim rečima, kaže Brnabić, sudstvo je dočekalo vlast koja želi da se odrekne kontrole nad pravosuđem.

    Podsetila je na situaciju u sudstvu 2009. godine kada je 837 sudija izgubilo posao, samo zato što su bili politički nepodobni i kazala da ne sme da se dogodi da političke stranke, kao što je tada to uradila Demokratska stranka, imaju uticaj na pravosuđe.

    Ocenila je da je situacija iz 2009. nedopustiva i navela da su građani Srbije i država, zbog te situacije, morali da plate 44,4 miliona evra odštete otpuštenim sudijama.

    Pozvala je sve da izađu na referendum 16. januara i zaokruže „da“.

     

    Očekivan skok zaraženih, rešenje vakcinacija

     

    Brnabić je izjavila da je skok broja zaraženih u Srbiji očekivan i poručila da je jedino rešenje da se građani vakcinišu.

    Povodom održane sednice kriznog štaba, Brnabić je podsetila da je odlučeno da se smanji broj dana u samoizolaciji sa 10 na sedam, kao i da će se buster doza vakcine primati nakon tri meseca.

    „Danas smo imali prvu sednicu Kriznog štaba u ovoj godini, vidimo da brojke skaču, ništa novo što nismo očekivali. Za sve one koji govore da je to zbog toga što smo slavili Novu godinu, to nije tačno“, kazala je premijerka.

    Ona je istakla da ljudi koji su potpuno vakcinisani sa sve tri doze vakcine imaju najblaže simptome i objasnila da su kod ovih slučajeva simptomi nešto lakši od sezonskog gripa.

    Podsetila je i da je smanjen rok za buster dozu, te da je građani mogu primiti nakon tri meseca od druge doze.

    Najavila je da će u utorak biti sastanak na temu polazaka u škole.

    Objasnila je da se o polascima u škole razmatra ne zbog korone, već zbog sezonskog gripa.

    Brnabić je upozorila da se omikron soj mnogo brzo širi i da je sada važno da nema pritiska na zdravstveni sistem, te poručila da je to moguće samo ako građani pristupe imunizaciji.

    Premijerka je kazala i da će naredna sednica Kriznog štaba najverovatnije biti održana sledeće nedelje.

     

    Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je građane da u nedelju, 16. januara, izađu na referendum i zaokruže „da“ i poručila da se predloženi ustavni amandmani odnose isključivo na oblast pravosuđa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]