• Budite bezbedni: onlajn obuka o izveštavanju iz neprijateljskog okruženja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    majući u vidu sve veći broj nasilnih incidenata usmerenih prema medijskim radnicima Nezavisno udruženje novinara Srbiji, uz podršku organizacije Civil Rights Defenders, organizuje onlajn obuku Izveštavanje iz urbanog neprijateljskog okruženja.

    Aleksandar Vasović i Zoran Kusovac, veterani ratnog izveštavanja će, između ostalog,  tokom sesija govoriti i o sledećim temama:

     

    • Šta podrazumeva neprijateljsko okruženje i osnovni principi izveštavanja
    • Kako se pripremiti za zadatak: oprema, zaštitna sredstva, preventivne mere
    • Kako se odnositi prema predstavnicima policije i mase: saveti i trikovi
    • Verbalna i neverbalna komunikacija sa sukobljenim stranama i jezik izveštavanja
    • Oružje, oprema, vozila: kako po spoljnim znacima prepoznati namere učesnika
    • Hapšenja: kako ih izbeći, kako se ponašati u slučaju zadržavanja; pravna pitanja
    • Komunikacija i društvene mreže

     

    Svaka sesija predviđa i vreme tokom kojeg će Vasović i Kusovac odgovarati na pitanja polaznika. Detaljna agenda dostupna je ispod teksta poziva.

    Datum i vreme: 15.07 – 16.07.  od 10 – 12  i 14 -16 časova

    Način prijave: kako bi se prijavili na seminar i dobili link za onlajn obuku, molimo vas da popunite onlajn formular (link za pristup)

    Napomena: predavači smatraju da je NUŽNO da u obuci učestvuje bar po jedan član uredničkog kolegijuma iz svake redakcije; urednici moraju biti svesni svih opasnosti i ograničenja kao i realnih mogućnosti svojih novinara na terenu i odgovorno se ponašati u skladu sa njima.

     

    Aleksandar Vasović

    Dopisnik agencije Reuters, biro u Beogradu. rednik i trener u BIRN. Dopisnik agencije The Associated Press. Urednik i novinar Radija B92. Novinar Radio Beograda. Izveštavao iz konflikata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Preševskoj dolini, Makedoniji, Iraku, Avganistanu, Ukrajini, Severnoj Irskoj, Izraelu.

    Aleksandar je dobitnik nagrade APME Deadline Reporting Award 2003 za izveštavanje o hvatanju Sadama Huseina.

     

     

    Zoran Kusovac

    Izveštač, dopisnik, urednik, producent, šef biroa, glavni urednik, izvršni direktor i direktor u elektronskim i štampanim medijima i multimediji: CNN, Sky News, Fox News, The Times, TRT. Analitičar Jane’s Group (JDW, JIR, Sentinel…). Živeo i radio u Iraku, Jordanu, Velikoj Britaniji, Italiji, Libiji, Austriji… Osnovao, opremio, obučio i vodio prvu potpuno digitalnu TV u Jugoistočnoj Evropi, Fox TV. Dugogodišnji konsultant i predavač za organizaciju i optimizaciju rada TV stanica i TV i multimedijalnog novinarstva i upotrebu novih tehnologija i predavač na teme odnosa medija i vojnih i paravojnih organizacija i rada u otežanim bezbednosnim uslovima.

    Zoran je izveštavao iz više od 20 ratova i oružanih sukoba u Evropi, Africi i Aziji. Stručnjak za geopolitiku ratove, nekonvencionalne sukobe i postkonfliktne situacije; Bliski i Srednji Istok, Jugoistočnu Evropu i Vatikan. Po pozivu gostovao i objavljivao u dvadesetak država. Poznavalac svih vrsta tehnike i tehnologije.

     

    majući u vidu sve veći broj nasilnih incidenata usmerenih prema medijskim radnicima Nezavisno udruženje novinara Srbiji, uz podršku organizacije Civil Rights Defenders, organizuje onlajn obuku Izveštavanje iz urbanog neprijateljskog okruženja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]