Malverzacije s naftom Foto: Uprava carina
Srbija

Carinici otkrili višemilionske malverzacije sa pogonskim gorivom na brodu

Izvor: 
013info Uto, 19/05/2020 - 15:14Carinici su u dva navrata, u saradnji sa policijom, sprečili malverzacije sa pogonskim gorivom na brodu "Sveti Filip i Јakov", koji plovi pod slovačkom zastavom u vlasništvu domaće kompanije, na kome je najpre otkriven manjak, a potom višak nafte, u ukupnoj količini od gotovo 120.000 litara.
 
Najpre je 22. aprila prilikom vanredne kontrole u luci Bogojevo, tri dana nakon što je pomenuti brod ušao u Srbiju, utvrđeno da u njegovim pogonskim tankovima nedostaje više od 67.000 litara nafte, koja je zamenjena vodom.
 
Tada je protiv zapovednika broda i brodske kompanije pokrenut prekršajni postupak zbog izuzimanja robe ispod carinskog nadzora.
 
Kada je 18. maja 2020. godine u luci Veliko Gradište izvršena izlazna revizija istog broda, na njemu je pronađen višak nafte u količini većoj od 50.000 litara, za koju brodska posada nije imala ikakvu propratnu dokumentaciju, dokaze o poreklu, niti objašnjenje, kako se to pogonsko gorivo na volšeban način našlo u brodskim tankovima.
 
Ceo slučaj će u dalju nadležnost preuzeti istražni organi i tužilaštvo, jer se malverzacijama i preprodajom goriva na crnom tržištu nanosi milionska šteta državnom budžetu, navode u Upravi carina.MarketingNajnovije vesti