• Čas priprema za upis na fakultete košta i do 2.000 dinara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prijemni ispiti na fakultetima sve su bliži – već krajem juna budući brucoši polagaće testove, a pripreme su u punom jeku. Kako bi osigurali indeks željenog fakulteta mnogi se odlučuju za uzimanje privatnih časova, a u zavisnosti od toga koji se predmeti polažu na prijemnom, za jedan čas od sat vremena potrebno je izdvojiti od 300 do 2.000 dinara.

    Kada se sve sabere, zavisno od broja časova, na pripreme može da ode i po nekoliko stotina evra, ako ima toliko da se da, piše Nova.rs.

    Prirodne nauke – Za hemiju dovoljno 350 dinara, matematike nema ispod 900

    Pripremni časovi matematike poskupeli su pred sam početak sezone polaganja prijemnih ispita, tako da se sada cene u oglasima sada kreću od 900 pa do 1.500 dinara.

    Ukoliko vam više odgovara onlajn čas preko Skajpa, to će vas koštati 1.400 dinara.

    Profesori koji drže privatne časove hemije za svoje usluge traže od 350, pa sve do 1.200 dinara po času.

    Raspon cena za pripremne nastave iz fizike je širok – čas možete platiti i 500, ali i skoro 2.000 dinara, u zavisnosti od iskustva i stepena obrazovanja profesora.

    Prosečna cena časa biologije iznosi 1.200 dinara.

    Društvene nauke i jezici – Za jezike do 2.000 dinara, psihologija 1.500

    Ukoliko planirate da upišete neki od fakulteta na kojima se polaže srpski jezik, među kojima su Filološki, Pravni, Učiteljski ili Fakultet političkih nauka, pripremni čas možete platiti i svega 300 dinara, a trenutno najskuplji oglašeni čas košta 1.500 dinara.

    Maturanti koji žele da upišu Filološki fakultet, osim maternjeg, krajem juna će polagati i strani jezik po izboru. Najveći broj budućih studenata odlučuje se da to bude engleski jezik, čije se cene kreću od 500, preko 1.000, pa sve do 1.500 dinara.

    Što se ostalih stranih jezika tiče, čas nemačkog može vas koštati od 1.000 do 2.000 dinara, dok je prosečna cena za čas francuskog 1.200 dinara.

    Međutim, nije retkost da ovakve časove drže i studenti, i to po ceni znatno nižoj od proseka.

    Psihologija na Filozofskom fakultetu u Beogradu već godinama važi za jedan od najtraženijih smerova na čitavom Univerzitetu, za koji je potrebno ostvariti preko 90 bodova na osnovu uspeha u srednjoj školi i prijemnom ispitu. Stoga se veliki broj budućih brucoša opredeljuje da pomoć u pripremi potraži od privatnih profesora.

    Ovi časovi mogu vas koštati 900 dinara, ali postoje profesori koji za svoje znanje traže više od 1.500 dinara.

    Umetnički fakulteti – 80 evra za „paket časova“

    Iako su pripremni časovi u oblasti umetnosti, poput slikanja i vajanja, na oglasima prava retkost, nađe se poneki slikar koji budućim studentima nudi „paket časova“.

    Tako za nešto više od 9.000 dinara možete dobiti pripreme koje se održavaju od tri do pet puta nedeljno.

    Ukoliko se ipak opredelite za pojedinačne časove, to će vas koštati u proseku 1.200 dinara.

    Prijemni je najmanji trošak – školarine su paprene

    Ukoliko vaš maturant nije uspeo da „upadne“ na budžet, pravi udar na vaš budžet kreće onda kada dođe vreme za otplatu školarine.

    Cene variraju od fakulteta do fakulteta, ali postoji nekoliko visokoobrazovnih ustanova koje se izdvajaju po visokim školarinama. Tako je trenutno najskuplji državni fakultet Elektrotehnički, i to za softverski inženjering, gde prva godina studija košta neverovatnih 243.000 dinara.

    Odmah za njim su i Arhitektonski sa školarinom od 240.000, kao i Mašinski, za koji je u prvoj godini studiranja potrebno izdvojiti 180.000 dinara.

     

    Prijemni ispiti na fakultetima sve su bliži – već krajem juna budući brucoši polagaće testove, a pripreme su u punom jeku. Kako bi osigurali indeks željenog fakulteta mnogi se odlučuju za uzimanje privatnih časova, a u zavisnosti od toga koji se predmeti polažu na prijemnom, za jedan čas od sat vremena potrebno je izdvojiti od 300 do 2.000 dinara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]