• Celibat se guglao mnogo više nego ranije, stručnjaci tumače zašto je to tako

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Podaci Gugl trendsa pokazuju da se u svetu prošle godine pojam „celibat“ pretraživao na internetu više nego prethodnih godina.

     Odgovarajući na pitanje Danasa kako komentariše ovu pojavu, psiholog Žarko Trebješanin kaže da je moguće da se radi o svojevrsnoj seksualnoj kontrarevoluciji.

    „Moram da priznam da me iznenađuje taj podatak. Moguće da se radi o svojevrsnoj seksualnoj kontrarevoluciji. Reč celibat ne podrazumeva puko odricanje od seksualne aktivnosti, već i okretanje svetu duhovnog. Nije nezamislivo da je među mladom generacijom došlo do izvesnog zasićenja materijalnim, komercijalnim i potrošačkim poimanjem sveta. Bilo je i ranije takvih primera, recimo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada su se pojedinci okretali egzotičnim duhovnim disciplinama poput kabale, joge, astrologije“, navodi Trebješanin.

    Sociolog Čedomir Čupić s druge strane veruje da se radi o jednom trendu koji je neko, iz nepoznatih razloga lansirao, a onda mladi prihvatili.

    „Verovatno se radi o prolaznom fenomenu, koji će ubrzo zameniti neki drugi trend. Pritom, podatak da se nešto više pretražuje na internetu nije indikativan, pošto veliki broj mladih ljudi u svetu i dalje nema pristup internetu“, navodi Čupić.

    Predrag Azdejković, aktivista za ljudska prava, navodi da su istraživanja pokazala da mlađe generacije imaju manje seksa nego generacije njihovih roditelja.

    „Ranije smo imali konzervativne anti-seksualne politike koje su mladima nametale da je seks pre braka greh i nešto prljavo te su mladi kao vid bunta imali seks. Danas imamo liberalne anti-seksualne politike koje toliko preteruje da skoro sve postaje silovanje i seksualno nasilje, te je mladima lakše da od seksa odustanu i žive u celibatu! Ono što religijski fundamentalisti i konzervativni političari nisu uspeli, uspeli su liberalni i feministički pokreti“, kaže Azdejković.

    Sociolog Jovo Bakić kaže da mu je žao mladih.

    „Situacija verovatno ima veze s procesom desekularizacije, porastom religioznosti uopšte, a naročito kod mladih. Neki misle da je predbračni seks grešan. Šteta za njih, a šteta i za društvo, jer seks je važan za održavanje psihofizičkog zdravlja, a kada je praćen ljubavlju, onda predstavlja možda i najveću životnu radost. Naravno, tada je i društvo, ako su takvi odnosi rasprostranjeni, harmonično i – srećno“, zaključuje Bakić.

    Podaci Gugl trendsa pokazuju da se u svetu prošle godine pojam „celibat“ pretraživao na internetu više nego prethodnih godina.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]