Punjač za mobilni telefon Foto: Peakpx
Srbija

Cena električne energije pred grejnu sezonu

Izvor: 
RTV Pon, 20/09/2021 - 11:46


Sve bliži smo, kalendarski barem, zimi i razmišljanjima da li će biti dovoljno energenata za grejanje i po kojoj ceni? Za razliku od prethodnih godina, veliki potrošači strepe zbog cene električne energije

Mali potrošači ne bi trebalo, ako je suditi prema najavama zvaničnika da struja neće poskupeti do kraja godine.

"Bez struje se ne može. Ovogodišnja situacija tokom leta je bila takva da obnovljivi izvori energije (vetar) nisu mogli da ispune uobičajene kvote proizvodnje a tome su doprinele i vremenske neprilike u Evropi, na Balknu i kod nas pa je smanjena prouzvodnja" saopštila je urednica portala „Energija Balkana“ Jelicom Putniković.

Osim toga, u julu je Evropska Komisija krenula sa primenom naplate prekograničnih taksi što je povećalo cenu energije u konačnom ishodu, dodala je sagovornica.

Tako je cena jednog megavata električne energije skočila iznad 100 evra a pri tom je porasla i cena gasa. Teško da će i naredne godine cena struje biti niža.

"Sad je pitanje šta je realna cena električe energije sa povećanom potrošnjom, smanjenom proizvodnjom iz obnovljivih izvora i taksom na CO2" pita se Putniković.
MarketingNajnovije vesti