Foto: pxhere
Srbija

Cena struje za privredu ostaje 75 evra do kraja avgusta

Izvor: 
N1 Čet, 02/06/2022 - 17:59Vlada Srbije odlučila je da cena električne energije za privredu do kraja avgusta ostane na nivou od 75 evra po megavat-satu. Na današnjoj sednici Vlada je usvojila i Zaključak kojim se EPS-u preporučuje da se rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje - od 1. jula do 31. avgusta 2022. godine - obavlja po ceni od 97,50 evra po megavat-satu, što je važilo i do sada. Ovu cenu, praktično, plaćaju komercijalni kupci koji nisu na vreme izabrali svog snabdevača na tržištu. Na današnjoj sednici Vlade, takođe, usvojena je i Fiskalna strategija Srbije za iduću godinu.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Fiskalnu strategiju za 2023. godinu sa projekcijama za 2024. i 2025. godinu, kojom se obezbeđuje ostvarivanje osnovnih ciljeva Vlade Srbije u definisanju ekonomske i fiskalne politike i uravnoteženje makroekonomske i fiskalne pozicije države, a imajući u vidu razmere zdravstvene i ekonomske krize izazvane koronavirusom u 2020. i 2021. godini, saopšteno je posle sednice.

Strategija, kako se navodi, predstavlja osnovni dokument vlade u pogledu utvrđivanja fiskalne pozicije zemlje i definiše projekcije celokupnog fiskalnog okvira u periodu 2023-2025. godine, odnosno ukupne prihode, rashode, deficit i javni dug sektora države.

"Imajući u vidu drastično poskupljenje električne energije na berzama u poslednjih nekoliko meseci, Vlada Srbije usvojila je Zaključak kojim se Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije preporučuje da se rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, u periodu od 1. jula do 31. avgusta 2022. godine obavlja po ceni od 97,50 evra po megavat-satu bez PDV, a kako se ne bi ugrozilo poslovanje i privredni ambijent u Srbiji", ističe se u saopštenju.

Takođe, dodaje se - u cilju zaštite tržišta, privrede i sigurnosti građana, Vlada Srbije donela je odluku da u istom periodu, od 1. jula do 31. avgusta 2022. godine, cena električne energije kupcima na komercijalnom tržištu bude 75 evra po megavat-satu bez PDV.

 
MarketingNajnovije vesti