Ključ u ruci Foto: pexels
Srbija

Cene stanova u nebesima, studenti između dodatnog posla i povratka kući

Izvor: 
RTV Čet, 13/10/2022 - 18:18Studenti koji nisu uspeli da obezbede domski smeštaj ove godine, više nego ikad, imaju problem da pronađu stan. Cene iznajmljivanja nekretnina drastično su porasle, pa je sada za garsonjeru, umesto 150 evra, neophodno da izdvoje gotovo dvostruko više. Šta je dovelo do takve situacije i da li roditelji sa prosečnim platama uspevaju da deci obezbede pristojan studentski život?

Slobodan stan po pristojnoj ceni pravi je raritet. U trci za smeštajem studenti se dovijaju na brojne načine, postavljaju oglase gde traže cimere, pokušavaju da svojim objavama šarmiraju stanodavce, da izaberu njih za stanare umesto recimo IT stručnjaka ili stranaca. Ako u tome i uspeju, u džepu treba da imaju pozamašnu svotu novca.

"Ni sekunde nije realno, cene su, da budem iskrena šupa, kao u špajz da uđete 450 evra".

"Jako je teško je naći stan, pogotovo u ovom delu oko fakulteta, plus su jako skupi stanovi, dosta su skočili u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu".

"Kolege se stvarno žale na visoke cene i režije, i na to koliko nisu zadovoljni stanodavcima, imaju problema sa cimerima. Ja, koja jako želim da se osamostalim, nemam predstavu kada ću to moći", kažu studenti.

Najteže je, ipak, roditeljima. Među njima je i Tanja Nedomački iz Kikinde, koja za studentski život svoje ćerke iz kućnog budžeta treba da izdvoji minimum 400 evra.

"Mi smo našli jedan stan za 300 evra i to je niža cena zakupa, s obzirom na to da je stan udaljen od centra sigurno pola sata. Ja imam tu sreću da je ćerka na budžetu, pa su za nas niži ti drugi troškovi, recimo za menzu treba još osam hiljada mesečno, skripte, knjige i gde je taj neki džeparac od 200 dinara, to je već 6.000 dinara", objašnjava Tanja Nedomački.

Iako su cene stanova otišle u nebesa, sve se izdaje, pa tako gotovo da ne postoji slobodan stan u Novom Sadu. Razlog za sve to, kako navode u agenciji za nekretnine, je rat u Ukrajini i veliki broj pristiglih stranaca.

"Imamo i slučajeva gde su studenti po tri četiri godine u stanu, koji su dobili otkaz, a cena tog stana se duplirala. Mi pokušavamo da nađemo nešto jeftinije, pokušavamo da delujemo i na vlasnike. Ali u većini slučajeva ne uspevamo", kažu u agenciji.

Da je trenutno obrazovanje, odnosno studiranje, postalo pravi luksuz, potvrđuje i istraživanje Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Prema njemu ukoliko cene zakupa nastave da rastu, čak polovina studenata navodi da će morati da nađe honorarni posao, a 38 odsto njih tvrdi da im ne preostaje ništa drugo nego da se vrate u mesto prebivališta.
MarketingNajnovije vesti