• Cene stanova zasad nisu padale, da li će se to promeniti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tržište nepokretnosti u vreme vanrednog stanja nije potpuno stalo. Iako se kupovalo manje za 70 odsto, cene nisu padale.

    Ana Đurković iz Republičkog geodetskog zavoda kaže da je u najvećim gradovima u Srbiji – Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu situacija bila slična.

    U prvoj nedelji vanrednog stanja tržište nekretnina je zabeležilo pad za 70 odsto.

    „Takva situacija se nastavila do kraja aprila, kada se krenulo sa laganim rastom, koji se nastavio do kraja vanrednog stanja“, rekla je Đurkovićeva.

    Najviše su kupovani stanovi – 45 odsto od ukupnog prometa nekretnina.

    Do većeg pada cena, međutim, nije došlo. 

    „Ako uporedimo sa istim periodom prethodne godine, možemo reći da su cene rasle, ali ako uporedimo sa januarom, februarom i martom vidimo da su možda malo pale, ali je bitno naglasiti da imamo mnogo manji broj podataka i moramo biti oprezni. Najprecizinije bi bilo reći da su ostale u opsegu cena pre uvođenja vanrednog stanja“, ističe Đurkovićeva.

    Stanovi su se manje kupovali gotovinom 

    Ipak, na jednom nivou je došlo do promena – statistički gledano, manje stanova je plaćeno gotovinom. 

    „U odnosu na registrovane kupoprodaje, procenat plaćanja gotovinom je opao. Ako gledamo samo stambene nepokretnosti, odnos plaćanja gotovinom i iz kredita je 50:50, a bio je 70:30 u korist plaćanja gotovinom“, navodi Đurkovićeva.

    Na pitanje da li se može očekivati pad cena nekretnina, s obzirom na najavljeni pad BDP-a, Đurkovićeva kaže da o tome može da se razgovara, ali ne može da se da pouzdana procena. 

    „Ne bih mogla da prognoziram, radili smo statistike na osnovu naših podataka – radimo statitstiku onoga šta se dešava, a za dalje prognoze možemo da pričamo, ali tek ćemo videti“, rekla je Đurkovićeva.

    Tržište nepokretnosti u vreme vanrednog stanja nije potpuno stalo. Iako se kupovalo manje za 70 odsto, cene nisu padale. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]