majka i dete Foto: pxhere
Srbija

Centar za mame: Najavljeno povećanje minimalca neće važiti za porodilje

Izvor: 
Beta Uto, 20/09/2022 - 18:33Organizacija "Centar za mame" saopštila je da najavljeno povećanje minimalne zarade od 1. januara ne obuhvata žene koje su na porodiljskom odsustvu ili žene koje su na odsustvu radi nege deteta.
 

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, one koje imaju minimalna primanja, nastaviće da primaju prethodni iznos minimalne zarade dok se ne vrate na posao.

Istakli su da, prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, pun mesečni iznos zarade za vreme porodiljskog odsustva ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava, ali da taj zakon ne spominje usklađivanje naknade sa rastom cena ili minimalnom zaradom.
 
"Prema istom zakonu, jednom utvrđena naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta i posebne nege deteta ostaje nepromenjena bez obzira na eventualno povećanje zarade ili na povećanje inflacije, što dovodi ovu grupu u nezavidan položaj", navodi se u saopštenju.
 
"Centar za mame" apelovao je na nadležne da razmotre tu odluku i da prilikom najavljenog povećanja minimalca imaju u vidu i roditelje koji su na odsustvu sa rada.
 
 MarketingNajnovije vesti