• Četvrto veče 14. Kondenza: Performans “Yoke: Sound poems and shadow work performed by MM” i video projekcija “Ditirambi, plesna izvedba pisanja”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U utorak, 26. oktobra, na četvrtoj večeri 14. Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa, izveden je performans “Yoke: Sound poems and shadow work performed by MM” i održana je online projekcija videa “Ditirambi, plesna izvedba pisanja”.

    Program je u Magacinu otvorio performans “Yoke: Sound poems and shadow work performed by MM” čuvene umetnice Myriam Van Imschoot i njenog partnera Marcusa Bergnera, tridesetominutna zbirka kratkih komada proizašla iz rezidencijalnog programa StationOne u Magacinu tokom leta 2021. Razmišljajući o bioskopu kao spomeniku senki, autori su dozvolili svetlosti da pobegne iz “ilegalnog bioskopa” i zasija još jednom, ali kao senka.

    Marcus Bergner je povodom performansa izjavio: „Umetnički rad koji smo prikazali večeras razvijan je na rezidencijalnom programu tokom leta ove godine u Beogradu. Ovaj performans je odgovor na prostor Ilegalnog bioskopa i na lokaciju u kojoj se on nalazi. On je odgovor na ovaj jedinstven prostor, na sve što se dešava ovde posebno na određenu vrstu aktivizma koji smo ovde videli. Veoma brzo smo se osetili kao kod kuće”.

    Myriam Van Imschoo je rekla: „Rešili smo da istražimo odnos fenomena senki i glasa (zvuka) i u tom odnosu čitav svet nam se otvorio i promenila perspektiva na koji način identifikujemo i percipiramo stvari koje nas okružuju. Na početku performansa koji se odvijao u potpunoj tišini osetila sam izuzetno jaku vezu senki i zvuka koji je dolazio iz publike. Čula sam šuštanje papira i lavež pasa, i na jedan fenomenalan način senka je dobila svoj soundtrack“.

    Istog dana održana je i online projekcija videa “Ditirambi, plesna izvedba pisanja” (Jelena Vuksanović, Marko Milić, Milisava Petković), u kome se autori i autorke bave pitanjima  na kakve je pokrete podstaknuto telo koje piše, kako se ponaša telo disciplinovano pismenošću i konvencijama prenošenja priča, i može li se narator prepustiti zanosu i istovremeno ga marljivo pretakati u razumljive reči.

    Petog festivalskog dana, u sredu 27. oktobra, u 18 časova u Magacinu biće održana prezentacija NAM ChoreoLab, modularne istraživačke koreografske laboratorije čiji je cilj ponovno čitanje Pokreta nesvrstanih – kroz istoričnost „dana buduće prošlosti“, kao i hitnosti trenutnih svrstavanja i antagonizama, u odnosu na aktuelne dekolonijalne i feminističke kritike i borbe, te u skladu sa političkim i kulturnim, ali i koreografskim (samo)upravama. U 20 časova biće prikazan video intervju sa Dalijom Aćin Thelander, jednom od osnivačica Stanice, kao  nastavak serije video intervjua koje je pokrenula Stanica u okviru svog rada na arhiviranju plesne scene u Srbiji. Nakon video projekcije sledi razgovor sa autorkom Milicom Ivić.

    Festival Kondenz se ove godine održava od 23. do 31. oktobra na nekoliko lokacija u Beogradu. Program ovogodišnjeg Kondenza je susret tema kojima se saradnici Stanice Servisa za savremeni ples, organizatora festivala, i akteri nezavisne plesne scene, bave u ovom vremenu post-pandemije i post-tranzicije, u pokušaju da podrže različita istraživanja aktera domaće plesne scene, ali i u nameri da barem popišu, markiraju i pokrenu sve one nedostajuće sistemske procese koji su neophodni da bi ovdašnja scena kao umetnički, (kulturno)politički i ekonomski habitus mogla da se dalje razvija. 

    Svi programi Kondenza su besplatni, a oni koji se održavaju u Magacinu i u Centru za kulturnu dekontaminaciju su dostupni licima u invalidskim kolicima.

    U utorak, 26. oktobra, na četvrtoj večeri 14. Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa, izveden je performans “Yoke: Sound poems and shadow work performed by MM” i održana je online projekcija videa “Ditirambi, plesna izvedba pisanja”.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija