Foto: pixabay
Srbija

Crna lista Instagram trgovaca

Izvor: 
FoNet Uto, 19/01/2021 - 14:37


Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) objavilo je danas spisak od 97 trgovaca "za koje postoji pretpostavka da ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini", a koji trguju putem profila na društvenoj mrežqi Instagram, među kojima ima najviše onih koji prodaju obuću, odeću, suplemente i dodatake ishrani, kao i parfeme.

U saopštenju povodom objavljivanja "crne liste trgovaca na Instagramu", UZPV ističe da je osnovni kriterijum da se neki trgovac nađe na listi nepostojanje podataka o poslovnom imenu, adresi sedišta, poreskom (PIB) i matičnom (MB) broju na tim profilima, "a uzimajući u obzir činjenicu da se putem istih uredno primaju porudžbine potrošača i očigledno obavlja prodaja robe".

Predsednik UZPV i Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović istakao je da svakodnevno raste broj potrošača koji se javljaju tim organizacijama povodom kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca.

"Nažalost, u ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive i potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak", rekao je Papović.

Naglasio je i da danas objavljena lista nije konačna, ne predstavlja reprezentativni uzorak po pitanju broja trgovaca "na crno", niti predstavlja listu trgovaca na koje potrošači najčešće izjavljuju prigovore.
MarketingNajnovije vesti