Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Da li će biti kazni za one koji na radnom mestu nemaju masku?

Izvor: 
B92/Kurir Ned, 24/05/2020 - 17:18

Poslodavci neće biti novčano kažnjeni ako ne nabave zaštitne maske radnicima, a samim tim ni zaposleni neće biti kažnjeni ako na radnom mestu nemaju masku.

Kako nezvanično saznaje Kurir, Ministarstvo rada neće predlagati nikakvu uredbu koja će opterećivati privredu, već će insistirati da uredbom mora biti podignut nivo lične higijene, kao i higijene radnog prostora.

Povodom napisa, koji su se ovih dana pojavili, u vezi sa dopunom Uredbe vezane za bezbednost i zdravlje na radu koja još nije usaglašena, Kurir saznaje, da i dalje stoji to da je lična odgovornost na prvom mestu, a struka odrešuje mere u skladu sa situacijom.

I dalje važe preporuke, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kojoj građani Srbije treba da vode računa o prevenciji i ličnoj higijeni, kao i o održavanju distance.

U skladu sa stavom stručnjaka, koji naglavašavaju da su najbolja zaštita od koronavirusa preporuke i objašnjavanje građanima zašto je važno da ih poštuju i time štite sopstveno zdravlje i zdravlje, svojih najbližih, kao i ljudi s kojima su u kontaktu, nikakvog kažnjavanje građana neće biti.

Polazi se od toga, a što je u praksi i potvrđeno, da kažnjavanje nema efekta, već da će pravi efekat imati svest o tome da je zdravlje najpreče.

Podsećamo da je Martina Furtula, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i zapošljavane za RTS rekla da je Ministarstvo pripremilo predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih koronavirusu.

"Za poslodavce je to od 50.000 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara. Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada", navela je Furtula.
MarketingNajnovije vesti