• Da li će država pomoći subagentima ili će ih pustiti niz vodu?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Neformalno udruženje subagenata „I mi mali smo veliki“, ispred svih turističkih radnika je poslalo još jedan apel  u nizu  Ministarstvu finansija, Premijerki Republike Srbije Ani Brnabić, Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije, Privrednoj Komori Srbije, kao i svim relevantni udruženjima našeg sektora od kojih su zatražili podršku za upućen apel navedenim institucijama.

     

    – Kao radnici industrije koja je najviše pogođena pandemijom korona virusa – turizma i kao neko ko nije dobio baš nikakvu sektorsku pomoć jer smo zaposleni i vlasnici najmanjeg i najugroženijeg segmenta, posredničkih agencija, ponovili smo naš apel za pomoć. Kao privredna grana koji je ulagala u budžet Srbije, sad ostajemo i bez nade da ćemo dobiti pomoć iz tog istog budžeta, kažu subagenti.

     

    Subagenti podsećaju da je prošle godine u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija rečeno da će biti razmotrena pomoć subagentima na početku ove godine. Njihove zalihe su potrošene i oni moraju da znaju da li će uskoro stići najavljena pomoć ili ih država pušta „niz vodu“ jer moraju da donosie odluke da li i dalje da opstajeu i da po svaku cenu ne otpuštaju preostale zaposlene ili da jednostavno zatvaraju firme i tražu posao u tim stranim kompanijama.                                                       

    – Nije potrebno da naglašavamo da smo, dok smo prihodovali, redovno plaćali poreze i sve druge finansijske obaveze prema državi, dodaju subagenti.

     

    Oni opet traže jer će, kako kažu, sve vratiti čim se steknu uslovi kroz zapošljavanje novih radnika, plaćanje svih finansijskih obaveza i doprinos razvoja turizma Republike Srbije.

     

    – Više puta smo od nadležnih čuli kako je država Srbije pomogla setom mera sektoru turizma, i  mi smo veoma zahvalni na svakoj pomoći,ali prosto to nije dovoljno, poručuju.

    Da bi bilo jasnije, svaku meru pomoći su obrazložili i objasnili, i poslali nadležnima, a njihovo objašnjenje prenosimo.

    Direktna pomoć od 100€  građanima Srbije je svakako pomoć, ali nikako sektorska.

    Isplata minimalne zarade za tri meseca je dobrodošla, ali nije dovoljna.Takođe, napominjemo da je to pomoć koja je dodeljena celoj privredi, i nikako je ne možemo svrstati u sektorsku.Tu pomoć je uzeo veliki broj agencija, pristajući na uslove ( da se radnici ne otpuštaju do novembra meseca) ne znajući da će stanje, kako na globalnom nivou, pa tako i u Republici Srbiji biti sve gore.

    Dodatnih 400 000 turističkih vaučera posebno nije sektorska pomoć jer su te vaučere građani Srbije realizovali direktno preko ugostoteljskih objekata , a ne preko turističkih agencija. Paralelno sa dodelom ovih vaučera se vodila medijska hajka protiv putovanja u inostransto ( u trenutku kada su granice ka Grčkoj, gde boravi največi broj korisnika turističkih agencija, bile otvorene svega dvadesetak dana).Te i putnici koji su bili zainteresovani za putovanje nisu realizovali ista već uzimali potvrdu o zamenskom putovanju.

    Odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza mora biti preinačen u ukidanje jer mi i dalje nemamo posla i veoma je neizvesno do kada to tako biti, baš zbog obezbeđenja likvidnosti, održanja privredne aktivnosti i zaposlenosti.

    Krediti preko Fonda za za razvoj Republike Srbije se je još uvek sporo rešavaju.

    Uredba o ponudi zamensko putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-Co-V-2 je rešenje koje neće biti održivo bez sektoprske pomoći .

    Naime,bez sektorske pomoćina veliki broj agencija neće moći da realizuje zamensko putovanje niti da vrati novac od 01.01.2021. kako je propisano tom istom Uredbom, jer većina agencije neće postojati.

    Složićete se da će ti putnici morati biti obeštećeni, er to im Uredba garantuje.Osiguravajuće kuće sebe štite svojim uslovima, a onda se u celu situaciju uključuju subagenti kao mesto prodaje i koji posluju kao preduzetnici te se može desiti da oni odgovaraju imovinom.

    Paket pomoći za celokupnu privredu koja podrazumeva dva puta po 60% minimalne zarade za jul i mesec avgust, kao i odlaganje poreza i doprinosa, nije iskorisitlo veliki broj turističkih agencija baš zbog nemogućnosti daljeg poslovanja i daljeg uslovljavanja.

    Podrška hotelskoj industriji u gradovima Srbijr u vidu jednokratne diretne subvencije svakom hotelu u iznosu od 350€  po individualnom ležaju i dodatno još 150€ po smeštajnoj jedinci svakao nema apsolutno nikakve veze sa turističkim agencijama i zapolenima u njima.

    Podrška turističkim agencijama organizatorima putovanja u vidu subvencionisanja dela troškova u postupku pribaljanja garancije putovanja , je pomoć koje je data osiguravajućim kućama.

    I najzad, subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede u vidu još jednog minimalca je pomoć koju opet nisu svi iskoristili jer zbog nereagovanje države na naše probleme, većina agencija je otpustila  veliki broj zapolsenih, a što je ulov da bi se uzela ova pomoć.

    Takođe, najavljena je i pomoć  od dva ili tri puta po pola minimalca, svim zaposlenima u Republici Srbiji. Suvišno je govoriti koliki procenat zaposlenih u sektoru turizma neće ovu pomoć iskoristit jer će najverovatnije biti uslov neotpuštanje radnika, a mi i dalje ne prihodujemo (već jedanaest meseci)

    U svim ovim pomoćima se ne spominju posredničke agencije, vodiči ni rent-a-car agencije.

     

     

     

    Neformalno udruženje subagenata I mi mali smo veliki, ispred svih turističkih radnika je poslalo još jedan apel  u nizu  Ministarstvu finansija, Premijerki Republike Srbije Ani Brnabić, Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije, Privrednoj Komori Srbije, kao i svim relevantni udruženjima našeg sektora od kojih su zatražili podršku za upućen apel navedenim institucijama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija