Foto: pixabay
Srbija

Da li će korona odložiti prijemne ispite za fakultete

Izvor: 
RTS Čet, 25/06/2020 - 09:06Budući brucoši krenuli su u trku za indeks. Do nedelje podnose prijave za upis, a od nedelje, u zavisnosti od fakulteta, polažu prijemne ispite. Na univerzitetima i strukovnim akademijama o trošku države školovaće se 26.920, a samofinansirajućih će biti više od 13.000.

I ove godine veliko je interesovanje za fakultete koji školuju buduće IT stručnjake i lekare. FON-u, Elektrotehičkom i Medicinskom fakultetu stiglo je više od hiljadu predprijava.

Profesori se nadaju da prijemni ispiti neće biti pomereni, jer su, kažu sve pripremili da se bezbedno održe.

"Mi smo planirali da prijemni kao i ranijih godina obavimo na Sajmu. Jedina stvar koja u tome može da nas spreči je eventualna promena naredbe o broju okupljanja u zatvorenom prostoru. Zato postoji rezervni plan i u tom slučaju prijmeni bi obavili u prostorijama fakulteta", kaže Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Na sajtu Univerziteta u Beogradu dva puta dnevno se ažuriraju podaci o broju kandidata – po fakultetima i programima. Kažu i da raste interesovanje za veterinu.

"Mislim da će značajno manje kandidata otići u inostranstvo zbog epidemiološke situacije pa je moguće da će ove godine biti sličan broj prijavljenih ili možda više nego prethodnih godina, videćemo, programi su inovirani", ističe Petar Bulat, prorektof Univerziteta u Beogradu.

Nadležni pozivaju buduće studnte da upisuju isključivo akreditovani program.
MarketingNajnovije vesti