Kreativni centar Foto: Kreativni centar
Srbija

Da li je besplatnim udžbenicima došao kraj?

Izvor: 
B92 Uto, 07/12/2021 - 20:27"Nije istina da nema elektronskih udžbenika. Udžbenici besplatni i dalje postoje, mi smo stavili nove, ima desetak novih na internetu koje smo mi postavili."

Ovo je za TV Prva izjavio profesor Alek Kavčić, pokretač ideje o besplatnim udžbenicima. Protiv njegove fondacije je, međutim, pokrenuto četiri tužbe pred sudom, od koje je jednu pokrenuo profesor Miloljub Albijanić.

Besplatni elektronski udžbenici, koje izražuje i deli upravo fondacija profesora Kavčića su podelili javnost - dok ih jedni smatraju dobrim rešenjem, drugi su protiv njih.

Zato se mnogi pitaju da li je ova ideja propala ili ih i dalje ima.

Profesor Kavčić odgovara da besplatnih, elektronskih udžbenika i dalje ima na njihovom sajtu i da su odobreni.

"Laž je da ih više nema. Udžbenici besplatni i dalje postoje, mi smo stavili nove, ima desetak novih na internetu koje smo mi postavili i da dodam, ministarstvo ih je odobrilo.."

Profesor Kavčić na pitanje da li izbegava ročišta po četiri tužbe koje su pokrenute protiv njegove fondacije odgovara negativno.

"Ja sam uneverzitetski profesor na mnogo boljim univerzitetima. Drugo, fondacija nema vlasnika. Imaju osnivače. Vlasnički kapital, ako ga ima, je vlasništvo same fondacije."

On kaže da fondacija ima pozive na sud, ali ne i on lično.

"Ja nisam dobio nijedan poziv. Advokati su dobili. Idu na ročište."

Profesor Albijanić je pak rekao da su Kavčića tužili on i još dvoje njegovih kolega zbog spornog udžbenika iz matematike.

"Tužbu su uputila trojica. Profesor Marko Šegrt, profesor Đorđe Dugošija i ja."

Iako je Kavčić sporni udžbenik povukao, Albijanić ne odustaje od tužbe.

"Tužba je otišla i onda je došlo rešenje suda o privremenoj zabrani, raspolaganju knjige na sajtu. Fondacija se žalila na to, ali Viši sud je to potvrdio."

Udžbenik je povučen, ali se traži nadoknada štete.

Ipak profesor Albijanić insistira na tome da novac nije tu ključna stvar.

"Tužba podrazumava nekoliko stvari. Da se utvrdi autorsko stanje, da se zabrani fondaciji da to i dalje radi, odnosno kači na sajt bez pitanja udžbenik i da se nadoknadi nematerijalna šteta ali i da se presuda objavi i u dnevnom listu "Politika". To je nama ključ. Da bi svi videli o čemu se ovde radi.

Kavčić odgovara da se istom temom bave već godinu dana:

"Ista tema, evo već godinu dana. Profesor Albijanić je najavljivao službe i u Americi i ovde. Ostavimo sudu da to reši, ja se ne osećam krivim.

On kaže da je udžbenik vlasništvo Zavoda za udžbenike, a da je bitna stvar samo medijska kampanja.

"Ovde je bitno samo da se to stavi u novine. Već neko vreme stižu zahtevi da se sajt ugasi."

Kavčić ističe da je njegova ideja da deca ostvare pavo na besplatno obrazovanje.

"To sve zemlje imaju, osim Srbije i Bosne i Hercegovine."

 
MarketingNajnovije vesti