• Da li je bolje da dete ide u vrtić ili da ga čuvaju baka i deka?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Večita dilema svakog roditelja je kome poveriti decu na čuvanje. Mnogi smatraju da će deci biti najlepše kod bake i deke, ali pojedinima je vrtić najlogičnija opcija.

    Dečja psihološkinja Milena Buđevac objašnjava zašto je dobro da dete ide u vrtić ali i kako baka i deka mogu zadovoljiti detetove potrebe.

    „Potrebe deteta se tokom odrastanja menjaju, pa tako dete do uzrasta od 2,5 ili 3 godine sasvim dovoljno stimulacije za razvoj dobija u kućnim uslovima. Do tog uzrasta topao, predvidiv i adekvatan odgovor odrasle osobe koja brine o detetu su od presudnog značaja, jer se formira slika o sebi i svetu. Zato je do tog uzrasta sasvim ok da dete ne ide u vrtić ukoliko roditelji imaju osobu od poverenja koja može da zadovolji te standarde – da bude topla, nežna, strpljiva, da komunicira dosta sa detetom i prati njegove potrebe“, kaže ona.

    To u vrtićima zbog brojnosti dece nije moguće na taj način zadovoljiti, ali svakako je bolja opcija nego ostaviti pošto-poto dete kod kuće sa osobom sa kojom roditelji nemaju dobar odnos ili koja radi suprotno vrednostima koje roditelji imaju (npr. daje slatkiše, daje telefon, ne izvodi dete napolje u šetnju, ne prilagođava rečnik pred detetom…), dodaje.

    Od treće godine, dečji fokus se pomera na vršnjake – raste potreba da se bude sa njima u kontaktu, igra i učestvuje, a kroz to se uče socijalne veštine i pravila.  Takođe, vrsta edukativno-zabavnih aktivnosti kod kuće uglavnom bude iscrpljena i onda vrtić postaje idealna opcija.

    „Roditelje uvek savetujem da biraju onu opciju sa kojom se oni, roditelji, osećaju sigurnije i opuštenije, jer od njihovog raspoloženja će mnogo zavisiti i kako će razdvajanje teći i kako će dete doživeti vreme bez roditelja. Velika pomoć pri donošenju odluke vrtić ili bake može da bude jednostavan zadatak za roditelje. Zamenite reč ‘čuva’ sa rečju ‘vaspitava’ i vidite koja vam se opcija čini prihvatljivija – da li ‘baka nam vaspitava dete’ ili je to ‘vrtić nam vaspitava dete’? Moramo biti svesni da dete provodi od 4-8 (pa nekada i više) sati u tom okruženju sa tim osobama pet dana nedeljno (bilo da je baka ili vaspitačica) i time je njihov uticaj na vaspitanje i ponašanje našeg deteta ogroman“, zaključuje Buđevac.

    Večita dilema svakog roditelja je kome poveriti decu na čuvanje. Mnogi smatraju da će deci biti najlepše kod bake i deke, ali pojedinima je vrtić najlogičnija opcija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija