špijun Foto: pixy
Srbija

Da li je Džejms Bond bio u Banatu?

Izvor: 
RTS Sre, 15/03/2023 - 19:15Istorija najpoznatijeg svetskog špijuna Džemsa Bonda počinje u Banatskom selu Novo Miloševo. Odatle je potekao Duško Popov trostruki tajni agent u vreme Drugog svetskog rata na osnovu čijih avantura je, mnogi tvrde, Jan Fleming napravio lik slavnog pripadnika engleske tajne službe. Sličnost sa Duškom Popovom je primetna u svakom detalju, navode u novomiloševačkom muzeju "Žeravica" koji jedini ima postavku posvećenu ovom romantičnom špijunu.

Stvarajući lik Džejmsa Bonda pisac Jan Fleming mu je dao i misterioznu šifru 007, koja ima veze sa Srbijom i Duškom Popovom tvrde istraživači.

"007 je deo telefonskog broja u Beogradu, Duškovog strica Milorada i fabrike šešira koja se tamo nalazila. Ljudi, novinske kuće i mediji razni su njega dovodili u direktnu vezu sa Bondom, međutim nikada niti on, niti Fleming nisu to jasno i na glas rekli. Ali kada su otvoreni dosijei britanske obaveštajne službe i njegov dosije, sve te akcije su tamo zapisane", kaže Ivana Zec, kustos Muzeja "Žeravica".

Postavka o Dušku Popovu u muzeju "Žeravica" sadrži detalje o istoriji špijunaže, ali i priču o banatskoj familiji. Duško Popov je slučajno rođen u Titelu, ali neraskidivo povezan sa Novim Miloševom.

"Njegov deda živeo je u današnjoj našoj porodičnoj kući. On je i sagradio i Duško Popov je tu dolazio do svoje dvanaeste godine na letnji i zimski raspust. Ono što je na filmu i ono što smo mi čuli od njegovih sinova i što smo proučili je vrlo, vrlo slično. Tako da možemo da kažemo, što vidimo na filmu, to je i Duško", kaže Čedomir Žeravica, vlasnik muzeja.

"Nisam znala i sad sam upućena na jedan divan način i dobar prikaz i pristup", smatra Dana Obradović iz Novog Sada.

Pre nego što je postao pisac Jan Fleming je i sam bio tajni agent, nadređen Dušku Popovu. Dosije o tome se nalazi u porodici Popov.

"U kontaktu smo sa njegovim sinom i očekujemo sledeći put kada bude došao u posetu da nam donese upravo taj dosije koji se nalazi na 2800 strana", navodi Ivana Zec, kustos Muzeja "Žeravica".

Muzej Žeravica u Novom Miloševu ima tri zbirke. Uz priču o Dušku Popovu, posetioci mogu da vide stare poljoprivredne mašine, a stvara se i postavka o košarkaškom treneru Ranku Žeravici.

 
MarketingNajnovije vesti