Foto: Pixabay
Srbija

Da li konobari moraju da imaju kovid propusnicu?

Izvor: 
Blic/Telegraf Uto, 26/10/2021 - 08:20


Pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata nisu shvatili da li bi i konobari trebalo da imaju kovid propusnice, iako je uredba veoma jasna.

Naime, kako je juče počelo kažnjavanje onih koji nemaju kovid sertifikate, a nađu se u ugostiteljskim objektima posle 22 sata, podsećamo da pored gostiju, ove potvrde su dužni da imaju i svi zaposleni u njima. 

Ugostitelji to baš nisu tako shvatili, ali u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa kažu da je nedopustivo da goste proveravaju redari bez sertifikata.

Tako misli i rukovodilac Sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije Ranko Šekularac, koji za Telegraf.rs potvrđuje da se na terenu proveravaju svi prisutni u objekti.

 
Pozivajući se na član 13a Uredbe o dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid19, a koja se tiče uvođenja kovid sertifikata i koja je u Službenom glasniku objavljena u četvrtak, 21. oktobra, Šekularac objašnjava da se proveravaju i zaposleni u ugostiteljskim objektima.
 
"Kako konzumenti usluga, tako se proveravaju i pružaoci usluga. Dakle, proveravaju se i zaposleni u ugostiteljskim objektima", poručuje Šekularac.
 
U Članu 13a gorepomenute Uredbe doslovce piše da "u objekat na zatvorenom prostoru u kome se vrši pružanje ugostiteljskih usluga usluživanjem hrane i pića, kao i u objektima koji nisu u registru ugostiteljskih objekata, ali u kojima se vrši održavanje zabavnih i svečanih manifestacija (sale za venčanja i sl), kao pružalac ili korisnik usluge u periodu od 22 časa do završetka radnog vremena tog radnog dana, može boraviti samo lice koje poseduje kovid sertifikat", uz izuzetak šalterske prodaje hrane kao i dostave.
 
Ugostitelji ovu obavezu nisu tako shvatili i smatraju da bi to bila "diskrimacija ako moraju da ih imaju oni, ali ne i prosvetari koji rade sa decom, vozači GSP-a, zdravstveni radnici".
 
Oni kažu da im niko to decidno tako nije objasnio, ali da se zaposleni pridržavaju svih ostalih mera, te da će se truditi da im svi gosti budu sa zelenim potvrdama.
 
"Nedopustivo da gosta proverava redar koji nema sertifikat"
 
U Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa kažu za Telegraf.rs kažu da je nedopustivo da gosta proverava redar koji nema sertifikat, ili da ga služi konobar bez njega.
 
"Svi zaposleni u ugostiteljskim objektima u kojima se sprovodi kontrola kovid propisnica moraju da ih imaju. Prvo oni moraju da ih imaju. Zamislite da inspekcija kontroliše da li građani imaju sertifikate, a oni nisu vakcinisani, ili nemaju negativan test, ili nisu preležali koronu odnosno nemaju sertifikat. Udruženja ugostitelja su imala niz sastanaka tim povodom. Dakle, kao što tražimo da potvrde imaju građani, moraju da ih imaju i oni", kažu u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa.
 
Vlada Srbije podsetila je i danas da je kontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa počela u subotu, dok je novčano kažnjavanje pravnih lica i građana počelo od ponedeljka. Kako bi bile uklonjene sve nedoumice, Vlada je još jednom podsetila građane na pravila i procedure u vezi sa kovid sertifikatima, kao i da su jedini validni testovi na prisustvo virusa ili antitela zapravo oni koji dolaze iz državnih institucija.
 MarketingNajnovije vesti