• Da li postoji imunitet bez antitela?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije kaže da većina vakcina jako dobro deluje u populaciji radno sposobnog stanovništva – do 65. godine.

    „Postoje blaži problemi u kategoriji starijih osoba iznad 70 i to muškaraca, koji su razvili malo slabiji humoralni odgovor kada je u pitanju Sinofarm vakcina. Dešava se i kod druguih tipova vakcina, u manjoj meri. Posebno ćemo obariti pažnju na tu kategoriju ljudi“, navela je Gnjatović.

    Kako je rekla u planu je izrada nacionalne studije koja će se baviti praćenjem efekata vakcinacije.

    Ona je navela da izostanak antitela ne znači da je nema imuniteta.

    „Antitela su potvrda da je došlo do pokretanja imunskog odgovora. NJih najlakše merimo. Izostanak ne znači da nema zaštite, jako je važan ćelijski odgovor. Izostanak humoralnog ne znači i izostanak celularnog odgovora“, dodaje.

    Ona je navela da ima više od 12.000 mutacija koronavirusa koje su registrovane do sada.

    Profesor dr Darko Nožić, infektolog je rekao da nema razloga da vakcinacija ne bude obavezna za zdravstvene radnike.

    „Za njih je obavezno da budu vakcinisani protiv nekih drugih infektivnih bolesti, a koje su znatno manje kontagiozne poput hepatitisa B“, naveo je Nožić.

    Kako je rekao, situacija je bolja i brojke padaju.

    „Jedan deo ljudi se zarazio, a raste i broj vakcinisanih, mislim da je oko četiri milina. Zbir vakcinisanih i onih koji su preležali treba da dostigne nekih 70 ili 80 odsto“, rekao je Nožić, koji očekuje da će se povoljni trend nastaviti i da mogu da se „odmrznu“ mere kako bi se život nastavio.

     

    Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije kaže da većina vakcina jako dobro deluje u populaciji radno sposobnog stanovništva – do 65. godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]