• Da li smo položili test solidarnosti, šta najviše škripi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da je epidemija pokazala koliko je bitna solidarnost. Relativno brzo smo se dobro organizovali kao i svi servisi na lokalnim niovima, rekla je poverenica.

    Tokom prethodna dva meseca, kabinet poverenice za zaštitu ravnopravnosti je imao najviše posla verovatno od kada postoji kabinet Poverenika. A 10 godina institucije proslavili su pre neki dan.

    Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, rekla je da je izazov bilo ograničenje kretanja što je nosilo probleme za normalno funkcionisanje.

    Prema njenim rečima, epidemija je pokazala koliko je bitna solidarnost, jer nije isto kada se ograniči kretanje osobama koji ima potrebu za nekom vrstom pomoći.

    „Uspevali smo da rešavamo sve u razumnom roku, recimo personalnim asistentima je bilo dozvoljeno kretanje“, kaže poverenica.

    Kome su se obraćali za pomoć  

    Jankovićeva kaže da su svi u nekim trenucima bili pod stresom i tužni, a kabinetu poverenice su se u početku obraćali roditelji koji su imali problem sa čuvanjem dece.

    „Obraćali su se oboleli od kovida. Čini mi se da će to biti izazov, svako od nas može da se nađe u toj situaciji a neki nisu naišli na rezumevanje i u zdravstvenoj ustanovi“, rekla je Jankovićeva.

    Jankovićeva kaže da su se obraćali Vladi za sve ono što je bilo vezano za početak vanrednog stanja za zaposlene roditelje, za decu sa invaliditetom, decu sa razvojnim poremećajem.

    „Naišli smo na razumevanja da žrtve nasilja koje su pobegle budu izuzete od kažnjavanja a bio je problem u nekim lokalnim samoupravama gde se tražio test za ulazak u sigurnu kuću – ne može ta osoba imati kod sebe test“, rekla je ona.

    Poštovana većina preporuka

    Prema njenim rečima, većina preporuka je poštovana, a većina lokalnih samouprava bila je revnosna i ispravljali su ono na šta su se građani žalili, na primer, da volonterski centar nije poslao volontere.

    Govoreći o solidarnosti, Jankovićeva kaže da smo položili test solidarnosti na individualnom i na nacionalnom nivou.

    „Relativno brzo smo se dobro organizovali i svi servisi na lokalnim niovima“, rekla je Jankovićeva i navela primer iz Crne Trave.

    „Šta je sa ljudima koji su oboleli od demencije a žive sami, ostavljeni su u selu, telefonom su ukazali na simptome na koronu, odneli su im paket, a osobe nisu videle ispred vrata zbog demencije. Sanitet ih je prevezao u Leksovac da bi se videlo da li imaju koronu“, ispričala je Jankovićeva.

    Govoreći o strahu ljudi, Jankovićeva kaža da kada naiđete na nešto što je nepoznato, ljudi se uplaše i danas hiv pozitivni se susreću sa diskriminacijom, a ničije zdravstveno stanje ne možete da iznostite.

    „Hiljade rešenih slučajeva imamo za ovih deset godina, čitava Evropa se suočava sa problemima“, kaže poverenica.

    Kako protiv narastajućeg govora mržnje 

    Osvrćući se na napad na lidera PSG-a koji je dobio pesnicu u glavu, Jankovićeva kaže da nasilje zavređuju osudu svih nas.

    „Imali smo reakciju nadležnih organa“, kaže Jankovićeva i dodaje – vidite do čega se dolazi  kada se govor mržnje prelije u fizičko nasilje.

    „Kao institucija smo osuđivali govore mržnje koji je dolazio od lidera PSG-a, ali dokazali smo da govor koji nije primeren i dovodi do nasilja“, ukazala je poverenica.

    Govoreći o navodima Igora Jurića o političaru pedofilu, Jankovićeva kaže da moramao imati puno razumevanje za njegove strahove i nedoumice i ne možemo ga osuđivati.

    „Bilo bi dobro da stigne odgovor od nadležnih organa“, istakla je poverenica. 

    Opomena čitavom svetu 

    Osvrćući se na ubistvo Afroamerikanca u Americi, Jankovićeva kaže da bi taj slučaj trebalo da bude opomena čitavom svetu.

    „Diskriminacija je opasna po društvo i može da dovede i do ozbiljnih oružanih sukoba“, kaže Jankvićeva.

    „I u našem društvu ima skrivene diskriminacije koja se ne ipoljava, o kojima bi trebalo da razovaramo i sečemo u korenu, pa smo mi recimo ukazivali na ispisivanje kukastih krstova. Najstrašnije je da živimo u prošlosti u mitovima i bitno je da o svakom problemu razovaramo. Postoji politička volja da o tome razgovaramo, a ono što treba da radimo u budućnosti je da ispravimo sve ono što ne valja“, zaključila je Brankica Janković

    Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da je epidemija pokazala koliko je bitna solidarnost. Relativno brzo smo se dobro organizovali kao i svi servisi na lokalnim niovima, rekla je poverenica.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija