• DA LI TO SRBIJI PRETE SANKCIJE? U Beograd stiže „specijalni“ Amerikanac

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Beograd u petak dolazi Tomas Zarzecki, koji rukovodi Radnom grupom 231 američkog Stejt departmenta, pišu „Večernje novosti“.

    Prema pisanju tog lista, ta grupa zadužena je za primenu sankcija prema ruskom bezbednosnom sektoru i onima koji sa njim sarađuju.

    Poseta Zarzeckog, navodi list, zakazana je odmah nakon što je u Srbiji objavljeno da smo kupili ruski PVO sistem „pancir“.

    Propis, za čije je sprovođenje on zadužen, zvanično se zove Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija i predviđa moguće kažnjavanje bilo kog pojedinca, firme ili države, za koje se utvrdi da su se svesno upustili u „značajnu razmenu“ sa vojnim i obaveštajnoim sektorom Ruske Federacije.

    Ovaj dokument sadrži i liste firmi iz oblasti ruske namenske industrije sa kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati. Među „zabranjenim“ firmama je i nekoliko preduzeća sa kojima je Srbija saradjivala ili od njih nabavkljala vojnu opremu, piše list.

    Tu su, između ostalih, biro KBP koji je dizajnirao „pancir“ i proizvođač aviona „MiG“, kao i javno preduzeće ROE, preko koga se obavja sva prodaja ruskog naoružanja i vojne opreme.

    Na „crnoj listi“ je i kompanija „Ruski helikopter“, pod kojom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje smo kupili, i Mi-35 (ubica tenkova), koje je naša zemlja naručila, navode Novosti.

    U Beograd u petak dolazi Tomas Zarzecki, koji rukovodi Radnom grupom 231 američkog Stejt departmenta, pišu „Večernje novosti“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]