Srbija

Da li su moguće zloupotrebe sa beskontaktnim karticama?

Izvor: 
Novosti Pon, 14/10/2019 - 09:23

Za pola godine, platne kartice upotrebili smo više od 117 miliona puta, utrošivši tako više od 208 milijardi dinara.
Procene su da više od pola ukupnih transakcija čine one beskontaktne - kada potrošač samo prinese ili prisloni karticu uz terminal, a novac se automatski "skine" sa računa, pišu Novosti.
 
To, pak, kod dela korisnika stvara bojazan da novac sa računa može da bude zloupotrebljen, u smislu da se isti račun naplati dva puta ili da, u slučaju gubitka ili krađe kartice, ona može neovlašćeno da se koristi.
 
U kartičarskim kućama ističu da je reč o veoma naprednoj tehnologiji, te da su transakcije ovim karticama sigurne i ne omogućavaju da se isti račun naplati više puta.
 
Vladimir Đorđević, generalni direktor za jugoistočnu Evropu kompanije "Viza", ističe da "sistem nikad ne spava".
 
"Transakcije se nadgledaju u realnom vremenu radi identifikacije sumnjivih ili neuobičajenih plaćanja i sprečavanja potencijalne zloupotrebe. Ove kartice takođe imaju nekoliko nivoa zaštite, uključujući EMV čip. To bi bilo kao da imate nekoliko brava na svojim ulaznim vratima. Još jedna od mera predostrožnosti je novčani limit za transakcije do 4.000 dinara, koji možete obaviti bez unošenja pina", navodi on za Novosti.
 
I Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji "Masterkard" ističe da beskontaktna plaćanja imaju višeslojne nivoe zaštite.
 
"One imaju u sebi elektronski čim kao najmoderniji sistem zaštite. 'Masterkard' beskontaktna plaćanja zahtevaju i unošenje PIN koda za iznose veće od 3.000 dinara", navodi Ristić.
 
Na pitanje da li može doći do dvostrukog plaćanja ako beskontaktnu karticu držimo u blizini POS terminala, Vladimir Đorđević kaže da je to malo verovatno.
 
"Da bi se izvršilo beskontaktno plaćanje, karticu morate prisloniti na terminal, generalno manje od četiri centimetra. Čak i ako se desi da podaci budu kompromitovani, mala je verovatnoća da se plaćanje tom karticom može izvršiti bez dodatnih informacija potrebnih za odobrenje kupovine", navodi sagovornik beogradskog lista.
 
Tekst u celini čitajte u Novostima.
 MarketingNajnovije vesti