Foto: Chatham House
Srbija

Dačić: Dozvola Montenegro erlajnzu kad je dobije Er Srbija

Izvor: 
RTS/Tanjug Čet, 28/05/2020 - 14:42

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da odluka o zabrani sletanja aviona kompanije "Montenegro erlajns" nije politička kao ni mera reciprociteta. Ističe da je reč o meri vazduhoplovnih civilnih vlasti koje se isključivo bave pitanjima našeg avio-prevoza.  

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavestio je u utorak "Montenegro erlajns" da se suspenduje pravo sletanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Dačić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da se vidi da i u Beogradu postoji nerazumevanje i da se lobira za interese crnogorskih vlasti povodom odluke Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Niko, kako ističe Dačić, ne pita (cronogorskog predsednika) Mila Đukanovića i (premijera) Duška Markovića što nisu dali dozvolu "Er Srbiji" da sleti u Podgoricu i Tivat.

"Kada bude dobila 'Er Srbija dozvolu', dobiće i 'Montenegro erlajnz'", poručio je Dačić.

"Kakve mere reciprociteta? Još da njihovi mogu da lete, a naši ne mogu, i onda kao to je strašna mera Srbije, pogodila je strašno Crnu Goru. Nema tu sentimentalnosti, kada je reč o civilno-vazduhoplovnim vlastima, tu nema politike", zaključio je Dačić.

"Ako nismo zdravstvena opasnost za Grčku, zašto smo za Crnu Goru"

Dačić je rekao da je Srbija ranije najavila da će od 1. juna otvoriti granice sa BiH, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

Upitao je kako je moguće da srpski državljani nisu zdravstvena opasnost za Grčku, Bugarsku i Mađarsku, koje otvaraju granice za naše građane, dok za Crnu Goru jesu.

"Malo je nelogično i da u danu kada mađarski ministar (Peter) Sijarto kaže da Mađarska otvara granice sa Srbijom, da kada grčki i bugarski premijeri (Kirjakos) Micotakis i (Bojko) Borisov govore da će otvoriti granice za građane Srbije bez testova i karantina, stignu takve izjave iz Crne Gore", dodao je Dačić.

Smatra da je politička namera svih u regionu relaksacija takvih mera.

O otvaranju granica i administrativnih prelaza

Odgovarajući na pitanje novinara o otvaranju administrativnih prelaza na KiM, Dačić je naglasio da se da se Srbija zalaže za njihovo otvaranje, ukoliko edpidemiloška situacija to dozvoli.

Dodao je da što se tiče Srbije, ta odluka doneta.

"To su administrativni prelazi koji se nalaze na administrativnoj liniji, sa naše strane. Ja ne govorim o njihovoj strani", rekao je Dačić.

Ministar je podsetio da je Srbija otvorila granice za pojedine zemlje iz okruženja.

"Mi smo otvorili granice, ali to je jedna strana problema, a druga strana je da li će i oni to da prihvate. Mi za sada imamo situaciju da se neko izjašnjava da hoće, a neko se još nije izjasnio tako da i kada je reč o administrativnim prelazima, što se nas tiče, oni mogu slobodno da se prelaze", dodao je Dačić.

Na pitanje da li može sa nekim u Prištini da se razgovara o otvaranju prelaza, Dačić kaže da smatra da je sasvim normalno da se razgovara na tu temu.
MarketingNajnovije vesti