Foto: Chatham House
Srbija

Dačić: Srbija će razmotriti uvođenje PCR testa i karantina za strance

Izvor: 
FoNet Čet, 13/08/2020 - 10:09

Srbija će razmotriti uvođenje obaveznog PCR testa umesto karantina za strance koji ulaze u našu zemlju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i najavio da će ta odluka biti razmatrana na sednici Vlade i Kriznog štaba. 
 
"Razmatra se uvođenje PCR testa umesto krantina za strance, odluka još nije doneta, a biće motivisana namerom da se zemlja zaštiti, posebno kada je reč o epidemiološkoj situaciji u drugim državama", rekao je Dačić za TV Prva, podsetivši da su mnoge zemlje već donele ograničavajuće odluke za strance.
 
Dačić je rekao da će se videti "kakva je pojedinačno situacija u nekim zemljama" i najavio da će danas o tome biti reči na sednici Vlade, a odluku će razmatrati i Krizni štab.
 
Komentarišući mogućnost otvaranja granica Crne Gore i Grčke za turiste iz Srbije i eventualnog uvođenja reciprociteta, Dačić je rekao da je "reciprocitet politička mera, a ovde je reč o epidemiološkim merama", ali je ocenio da su mere Crne Gore političke, a ne epidemiološke.
 
"Kad pogeldate kojim su zemljama liberalizovali ulazak možete izvući zaključke", rekao je Dačić.
 
On je ocenio da je Hrvatska donela "racionalnu meru" sa stanovišta ekonomskih interesa i turizma jer je dozvolila ulazak sa PCR testom i dokazom o turističkom aranžmanu.
 
Iz Grčke, kako je rekao Dačić, nema nagoveštaja da će sadašnja odluka biti promenjena.
 
"Evropska unija je donela preporuke i listu zemalja, ali je Srbija skinuta sa te liste posle povećanja broja zaraženih", podsetio je Dačić.
 
On je rekao da je "EU sada na odmoru" i ocenio da se "ne očekuje" promena u smislu mogućeg skorog otvaranja grčke granice za turiste iz Srbije.MarketingNajnovije vesti