• Đačke ekskurzije bi bile 30 odsto jeftinije kada bi se uveo kakav-takav red

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Talas poskupljenja nije zaobišao ni đačke ekskurzije, pa tako cena za pojedine destinacije u inostranstvu, premašuje primanja roditelja.
     
    Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA, za Nova.rs tvrdi da bi ekskurzije bile i do 30 odsto jeftinije, kada bi država „uvela red“ u isplatu dnevnica za učitelje i profesore.
     
    Koliko će koštati ekskurzija, ne zavisi samo od ponude agencije, već i od toga koliko škola uzima za isplatu dnevnica za učitelje i nastavnike. Taj obračun nije isti u svakoj školi, te stoga ni cena, koju najviše dižu poreski nameti koje naplaćuje država.
     
    „Ekskurzije su jezivo opterećene porezima i doprinosima za dnevnice profesora, sa skoro 100 odsto, a sve to plaćaju deca i roditelji“, navodi Seničić jednu od stavki, koja značajno utiče na cenu ekskurzije i rekreativne nastave, a o kojoj se, kako kaže, ne govori mnogo u javnosti.
     
    Dalje dodaje, da nastavničke dnevnice nisu centralizovane, odnosno nisu iste za sve učitelje i profesore u Srbiji, te da svaka škola preko Saveta roditelja utvrđuje svoj iznos.
     
    Nastavničke dnevnice po jednom detetu kreću se od 200 do 500 dinara, a Seničič ukazuje, da iz njemu nepoznatih razloga, država ovo pitanje „godinama ne rešava“.
     
    Problem je, dodaje dalje, i što se dnevnice ne isplaćuju u školama, preko putnih naloga, već agencije sa učiteljima i nastavnicima sklapaju ugovore o povremenim i privremenim poslovima, na koje, kako kaže, državi moraju da plate sve poreze i doprinose.
     
    Seničić ovu situaciju opisuje na primeru učiteljske dnevnice od 10.000 dinara, na koju agencije moraju da plate skoro identičan iznos na ime poreza i doprinosa.
     
    „Da bismo isplatili dnevnice, moramo da imamo ugovor sa profesorima, na koji se plaćaju porezi i doprinosi u visini od 57 odsto. Kada platimo te doprinose, prilikom same isplate dnevnica, u obavezi smo da platimo još 20 odsto poreza na promet, odnosno PDV. Kada sve to saberete, na iznos od 10.000 dinara, mi smo državi platili još 9.100 dinara. I time smo duplo opteretili decu, jer sve to ulazi u konačnu cenu ekskurzije“, objasnio je Seničić.
     
    On za kaže i da je ista situacija sa dnevnicama lekara, koji borave sa decom na višednevnoj rekreativnoj nastavi.
     
    On za Nova.rs tvrdi, da bi ekskurzije mogle da budu jeftinije i do 30 odsto, ukoliko bi država na drugačiji način regulisala isplatu dnevnica.
     
    „Ministarstvo finasija bi trebalo da prepozna ovaj problem i da nekim posebnim propisom ustanovi drugačiju praksu. Mi godinama upozoravamo na ove namete. Prema mom mišljenju, rešenje bi bilo da država propiše jedinstvene dnevnice i da se tačno zna koliko ona iznosi za jednodnevni izlet, a koliko za rekreativnu nastavu. Slažem se da prosvetni radnici moraju da imaju veće dnevnice od ostalih, jer vode računa o deci, a to uopšte nije naivan posao. Takođe, uplate dnevnica bi trebalo da idu preko škola i putnih naloga, jer u tom slučaju škole nisu u obavezi da plaćaju poreze i doprinose, kao što je slučaj sa agencijama. Na taj način, ekskurzije bi postale jefinije“, naglasio je je direktor YUTA.
     
    Seničić kaže da na visoke cene, osim aktuelnih poskupljenja, između ostalog, kako ističe, utiču i zahtevi roditelja da deca budu smeštena u hotelima sa tri i četiri zvezdice i u dvokrevetnim sobama, umesto u pansionima i zajedničkim smeštajima, kako je zakonom predviđeeno za njihove vršnjake u drugim evropskim zemljama.
     
    On podseća i to da u cenu ulazi i vanredni tehnički pregled autobusa pre ekskurzije.  

    Talas poskupljenja nije zaobišao ni đačke ekskurzije, pa tako cena za pojedine destinacije u inostranstvu, premašuje primanja roditelja.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija