eps
Srbija

Danas: EPS od oktobra postaje akcionarsko društvo

Izvor: 
021/Danas Ned, 16/02/2020 - 12:07

 Nakon toga, tokom sledeće godine, vlast će startovati sa kampanjom čiji će cilj biti promovisanje privatizacije EPS-a, odnosno njegova prodaja nekoj od velikih stranih elektroenergetskih kompanija, saznaje Danas u dobro obaveštenim krugovima.
 
Iako je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić kategorično demantovao da će EPS biti privatizovan i čak najavio da će kupovati elektroprivrede u regionu kako bi bio jači, aktuelna vlast ozbiljno razmišlja o prodaji EPS-a, što će javnosti biti prezentovano nakon okončanja aprilskih izbora.
 
"Prvo će EPS iz javnog preduzeća biti pretvoren u akcionarsko društvo. Do toga će sigurno doći do kraja godine, najverovatnije u oktobru. Kao što je bio slučaj i sa državnim preduzećima koja su postala akcionarska društva pre EPS-a deo akcija će biti besplatno podeljen zaposlenima i građanima Srbije a ostale akcije će, kada se stvori trenutak za to, biti ponuđene na prodaju kupcu iz inostranstva", kaže za Danas izvor blizak EPS-u.
 
Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da do prodaje EPS-a dođe u etapama jer je preduzeće već podeljeno u nekoliko manjih delova, a da će vlast privatizaciju predstaviti kao strateško partnerstvo, odnosno da će država deo vlasništva zadržati u svom posedu kao u slučaju NIS-a i RTB Bor.
 
"Dok ne prođu izbori ideju o privatizaciji EPS-a vlast neće iznositi u javnost, a nakon što preduzeće postane akcionarsko društvo, uslediće kampanja o potrebi privatizacije odnosno pronalaženja strateškog partnera", tvrdi sagovornik beogradskog lista.  
 
Jedan od razloga zbog koga vlast u Srbiji veoma ozbiljno razmatra mogućnost da proda EPS je sklonost Međunarodnog monetarnog fonda ka takvom rešenju.
 
Kao jedan od ključnih argumenata zbog čega EPS treba da bude privatizovan koristiće se procena Fiskalnog saveta da je u EPS tokom sledećih deset godina neophodno investirati 5,6 milijardi evra kako bi "mogao da zadovolji sve veću tražnju za strujom".
 
U prilog mišljenja da će Vlada Srbije doneti odluku o prodaji EPS-a govori i to što je MMF, nakon posete delegacije te finansijske organizacije Srbiji, u decembru prošle godine ocenio da je "revizija cene struje neophodna kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova" nakon čega je struja u našoj zemlji poskupela za 3,9 odsto.
 
Kako tvrde eksperti za energetiku jedan od preduslova za prodaju EPS-a je dostizanje takozvane tržišne cene struje, što u praksi znači da bi do privatizacije ona trebalo da se poveća za još trećinu od sadašnjeg nivoa. Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga", kaže za Danas da ga ne iznenađuju vesti o mogućoj privatizaciji Elektroprivrede Srbije.
 
"EPS je pored Telekoma ostao jedina vredna državna firma koju bi MMF i druge međunarodne finansijske organizacije volele da vide privatizovanu. Telekom vlastima, bar zasad, nije isplativ za prodaju jer se preko njega kontrolišu mediji, a isto tako i ispumpava veliki novac. Umesto da bude motor i zamajac srpske privrede, EPS se svesno urušava kako bi se što jeftinije prodao i rasparčao", zaključuje Veselinović.
 
Inače, ovo nije prvi put da se najavljuje da bi EPS mogao do kraja godine da bude pretvoren u akcionarsko društvo. Ovu informaciju su u januaru iznele Novosti, jer je, kako su tada navele, Vlada Srbije to obećala Međunarodnom monetarnom fondu. Novosti su još navele da to znači da će građanima koji na to imaju pravo EPS bez naknade podeliti 15 odsto akcija.
 
Međutim, o tome da EPS treba da postane akcionarsko društvo pisalo se još 2016. godine.
 MarketingNajnovije vesti