• Danas: Gorivo u Srbiji poskupljuje za oko tri dinara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iako su spekulacije da će zbog napada na postrojenja nafte u Saudijskoj Arabiji gorivo u maloprodaji u Srbiji poskupeti za oko pet dinara preterane, do povećanja će ipak doći, ali ono neće iznositi više od tri dinara po litru.

    Kako piše Danas, cena nafte na svetskim berzama naglo je skočila nakon što su Huti iz Jemena raketom iz drona oštetili naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji što je izazvalo tvrdnje da će se takvo stanje odraziti i na maloprodajne cene goriva u Srbiji koje će se povećati za pet dinara. 
     
    Izvor beogradskog lista u naftnom sektoru kaže da su tvrdnje da će gorivo poskupeti za pet dinara po litru nerealne, ali da će povećanja cena naftnih derivata u maloprodaji svakako biti.
     
    „Jednostavno, radi se o iznenadnom i u jednom trenutku velikom rastu cene nafte na svetskim berzama. Takva situacija neminovno mora da utiče na povećanje cena goriva. Neki prerađivači nafte u Srbiji su veleprodajnu cenu već povećali za tri dinara po litru i treba očekivati da će za toliko porasti i maloprodajne cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji. Da bi došlo do povećanja cene za pet dinara bilo bi potrebno da cena nafte na svetskim berzama bude iznad 70 dolara po barelu, što sada nije slučaj“, objašnjava sagovornik Danasa.
     
    Na pitanje zbog će benzin poskupeti ako se zna da je nagli skok cena sirove nafte bio kratkotrajnog daha, a da proizvođači imaju rezerve ranije kupljenih naftnih derivata po nižim cenama sagovornik Danasa ističe da se te rezerve već troše.
     
    Da bi poskupljenje goriva u maloprodaji za pet dinara bilo previsoko smatra i ekspert za energetiku Vojislav Vuletić, ali je i on mišljenja da je realno da dođe do dizanja cene benzina.
     
    „Nafta je zbog napada u Saudijskoj Arabiji naglo poskupela što znači da su kompanije koje prerađuju naftu za nju plaćale veću cenu što automatski dovodi i do povećanja cena goriva u maloprodaji. Nerealno je očekivati, kako neki spekulišu, da će naftni derivati u Srbiji poskupeti za pet dinara zbog toga što je rast cena nafte na svetskim tržištima bio iznenadan i vrtoglav, ali je sada došlo do njenog pada, tako da ne treba očekivati značajnije poskupljenje benzina“, dodaje Vuletić.
     
    Premijerka Ana Brnabić negirala je da je ugrožena naftna sigurnost Srbije i istakla da su rezerve nafte dovoljna garancija da nije ugroženo snabdevanje tim energentom. I ministar finansija Siniša Mali, takođe je, na konferenciji za novinare, rekao da ne postoji neizvesnost kada je reč o naftnoj sigurnosti. 
     
    Trenutna cena dizela u Srbiji je 160, a benzina oko 150 dinara po litru.

    Iako su spekulacije da će zbog napada na postrojenja nafte u Saudijskoj Arabiji gorivo u maloprodaji u Srbiji poskupeti za oko pet dinara preterane, do povećanja će ipak doći, ali ono neće iznositi više od tri dinara po litru.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]