Dokumentacija Foto: pixabay
Srbija

Danas ističe rok za konkurs za šefove tužilaštava

Izvor: 
Tanjug Pon, 16/08/2021 - 11:03


Danas u ponoć ističe rok za prijavu kandidata na oglas za izbor 50 šefova javnih tužilaštava u Srbiji, među kojima i za Tužioca za organizovani kriminal i Višeg javnog tužioca u Beogradu, saznaje Tanjug.

Javni tužioci biće birani na mandat od šest godina, a na funkcije bi trebalo da stupe 1. januara 2022. godine.

Oglas je raspisalo Državno veće tužilaca (DVT) koji je objavljen u Službenom glasniku od 30. jula, kada su kandidati pozvani da svoje prijave tom veću podnesu u roku od 15 dana.

S obzirom da pojedini kandidati mogu svoje prijave da podnesu i danas putem pošte, tačan broj kandidata za pojedinačna tužilaštva biće utvrđen krajem sedmice.

Pored Tužioca za organizovani kriminal i Višeg Javnog tužioca u Beogradu, biraće se i šefovi za još 18 viših javnih tužilaštava: u Valjevu, Smederevu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Šapcu, Kragujevcu, Jagodini, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Novom Pazaru, Nišu, Vranju, Leskovcu, Negotinu i Prokuplju.

Na ovom oglasu biraće se i šefovi za Prvo, Drugo i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, kao i još 27 osnovnih javnih tužilaštava: u Obrenovcu, Lazarevcu, Ubu, Smederevu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Bečeju, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Senti, Kragujevcu, Aranđelovcu, Jagodini, Paraćinu, Kruševcu, Raški, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, Požegi, Požarevcu, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu, Leskovcu i u Lebanu.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javne tužioce na predlog Vlade, bira Narodna skupština na period od šest godina i može biti ponovo biran.

Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca i to sa liste kandidata koju utvrđuje Državno veće tužilaca.

Državno veće tužilaca dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

U slučaju da DVT predloži Vladi samo jednog kandidata, Vlada može vratiti predlog DVT, kaže Zakon.

Pored propisane dokumentacije, kandidati uz prijavu na konkurs dostavljaju i program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva.

Kandidat koji je već nosilac javnotužilačke funkcije ne podnosi dokaze o ispunjenosti uslova za izbor.
MarketingNajnovije vesti