pismo Foto: pxhere
Srbija

Danas ističe rok za nove popisivače: Pogledajte ko može da se prijavi i koliko može da se zaradi

Izvor: 
RTS Pet, 05/08/2022 - 08:14Rok za prijavljivanje kandidata za popisivače u Srbiji ističe danas.
 
Za rad na popisu stanovništva u oktobru biće angažovano 15.000 građana. 
 
Zainteresovani mogu da se prijave elektronski.
 
Za popisivanje stanovništva, domaćinstava i stanova mogu se prijaviti punoletni građani, zaposleni ili nezaposleni koji imaju najmanje treći stepen stručne spreme, zatim studenti i penzioneri. Prosečna zarada biće oko 60.000 dinara.
 
"Trebalo bi svi naši građani koji su zainteresovani da rade u svojstvu popoisivača da se prijave do 5. avgusta do 20 časova. Mi ćemo svakako napraviti selekciju kandidata i pozvati ih na obuku. Na obuci očekujemo 20 odsto kandidata više nego što će raditi, baš iz tog razloga, važan je posao, epidemijska situacija u državi je nepredvidiva", kaže Branko Josipović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku.
 
Od 1. do 31. oktobra biće popisano stanovništvo, ali i stambeni fond Srbije. To je najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje u zemlji.
 
Prikupljeni podaci su od izuzetnog značaja. Po zakonu, Republički zavod za statistiku dužan je da čuva podatke građana.
 
"Građani mogu da budu spokojni. Upravo dodatnu bezbednost daje upotreba računara. Podaci u računarima će biti obrađeni na takav način da budu zaštićeni od bilo kakve zloupotrebe, dakle, biće kriptovani i neće moći niko ako dođe u posed tog laptopa, tog računara, neće moći da urade ništa sa tim podacima", naglašava Josipović.
 
Detaljnije informacije mogu se pronaći OVDE.
 MarketingNajnovije vesti