Foto: pixabay
Srbija

Danas je Dan poreskih sloboda u Srbiji - koliko radimo za sebe, a koliko za državu?

Izvor: 
Tanjug Ned, 27/06/2021 - 08:41Dan poreskih sloboda u Srbiji obeležava se danas, 27. juna, saopštio je Libertarijanski klub Libek.
 
Kako navode iz Libeka, građani do tog dana rade za državu, odnosno da bi platili sve poreze i doprinose.
 
U pitanju su porez na dohodak, socijalni doprinosi za obavezno penziono i zdravstveno osiguranje, PDV i akcize pri kupovini proizvoda, porez na imovinu za kuće i stanove, kao i razni drugi manji porezi, takse i naknade.
 
Libek navodi da se Dan poreske slobode računa u odnosu na nivo javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu (BDP).
 
"Ova vrednost pomnoži se s brojem dana u kalendarskoj godini i po potrebi zaokruži na najbliži dan. Ove godine to je 27. jun. U Srbiji ovaj datum obično pada početkom juna", kažu u Libeku.
 
Taj dan najranije je obeležavan 2005. kada je bio 25. maja, a ove godine je pomeren na 27. jun zbog velikog povećanja javne potrošnje usled pandemije korona virusa, ali i velikih državnih programa.
 
Ta organizacija navodi da preko platforme Moj porez svako zainteresovan može lako i brzo da izračuna svoj lični dan poreske slobode.
 
Odgovarajući na samo nekoliko pitanja o svojim primanjima, kao i o svojim potrošačkim navikama, svako može da dođe do toga kako izgleda finansiranje nekih od najvažnijih javnih usluga koje sprovodi država, kažu u Libeku.
 
Razlike u poreskom sistemu i nivou javne potrošnje dovode do toga da svaka zemlja ima svoj posebni nacionalni Dan poreske slobode.
 
Srbija se sa ovogodišnjim datumom od 27. juna, kako je navedeno, nalazi na začelju liste, pošto ovaj praznik kasnije slave jedino stanovnici Hrvatske - 9. jula, navodi Libek.
 
U Crnoj Gori je ovaj praznik 25. juna, u Bosni i Hercegovini 14. juna, dok su ovaj praznik u Bugarskoj, Rumuniji i Severnoj Makedoniji proslavili 25, 16. i 6. maja, a u Albaniji 29. aprila.
 MarketingNajnovije vesti