• DANAS: Odbor za profesionalnu etiku potvrdio javnu osudu Malog, sledi poništaj njegove diplome

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu potvrdio je u drugostepenom postupku rešenje (sada već bivšeg) dekana Fakulteta organizacionih nauka Milije Suknovića, koji je ministru finansija Siniši Malom izrekao meru javne osude zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorske disertacije, saznaje Danas.

     

    Kako je Danas pisao, Odbor je odbio kao neosnovanu žalbu koju je Siniša Mali uložio na rešenje bivšeg dekana, a takođe je odbacio žalbu profesora Dušana Teodorovića i Ognjena Radonjića, zato što je podneta od neovlašćenog lica.

    Prema saznanjiima Danasa, ovlašćena lica za podnošenje žalbe u ovom slučaju su bila jedino rektor Univerziteta u Beogradu (u tom trenutku profesorka Ivanka Popović) i Siniša Mali, pa je iz tog razloga žalba odbačena.

     

    Rešenje Odbora za profesionalnu etiku je konačno i kada i zvanično stigne na Univerzitet biće prosleđeno Senatu UB koji donosi odluku o poništavanju diplome.

    Za sada se ne zna da li će se o tome Senat izjašnjavati na narednoj, decembarskoj sednici, pošto, kako nezvanično saznajemo, dnevni red još nije utvrđen.

    Podsetimo, da je Senat već jednom, tačnije 12. decembra 2019. poništio diplomu na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku koji je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog, čime je on povredio član 22 Kodeksa profesionalne etike (odnosi se na plagiranje) jer je „u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja njihovih imena“.

    Nakon toga Mali je uložio žalbu pa su svi prethodni koraci „pali“ na Upravnom sudu zbog proceduralnih propusta.

    Ti propusti su ispravljeni nakon što je bivši dekan FON-a postupio po nalogu suda i izrekao Malom meru za povredu Kodeksa profesionalne etike, a na to rešenje su uložene pomenute žalbe Siniše Malog i dva profesora Beogradskog univerziteta o kojima je Odbor za profesionalnu etiku odlučivao.

    Sada ostaje da se vidi kada će najnovije rešenje Odbora stići na Senat i da li će članovi tog tela glasati za poništavanje diplome.

    Od 1. oktobra sastav Senata je nešto izmenjen, ali je dobar deo dekana koji su se izjašnjavali u decembru 2019. i sad u Senatu.

    Tadašnja odluka kojom je diploma poništena doneta je jednoglasno.

    U zapisniku sa te sednice, u koji je Danas imao uvid, stoji da joj je prisustvovao i deo aktuelnog rukovodstva Beogradskog univerziteta – sadašnji rektor Vladan Đokić, koji je tada bio dekan Arhitektonskog fakulteta, Ratko Ristić, sada prorektor za međunarodnu saradnju, a tada dekan Šumarskog fakulteta i Branislav Boričić, aktuelni prorektor za nauku, koji je u to vreme bio na čelu Ekonomskog fakulteta.

    Član Senata je 2019. bio i sadašnji prorektor za nastavu Dejan Filipović, kao dekan Geografskog fakulteta, ali u  zapisniku piše da on nije prisustvovao sednici.

     

    Jedino prorektorka za finansije Zorica Vujić nije bila u tom trenutku članica Senata.

    Iako iz svega proizilazi logičan zaključak da će oni koji su već jednom glasali da je Mali plagirao svoj doktorat to potvrditi jer se u međuvremenu nisu pojavile nove činjenice, pitanje je da li će to staviti tačku na maratonski postupak koji traje od 2014. godine.

    Upućeni kažu da je realan scenario da Mali opet uloži prigovor Upravnom sudu i da se ponovo nađe proceduralna greška, ali, kako napominju, to i dalje ne znači da će ministar dobiti diplomu.

    Jer sud se bavi isključivo procedurom, a ne utvrđivanjem da li je doktorska disertacija plagirana. Da jeste, to su već utvrdili nadležni organi.

    I bivša rektorka Ivanka Popović je ranije kazala da se odluka Upravog suda  odnosila na administrativni postupak i da ni na koji način nije ušla u domen da doktorska disertacija nije plagijat.

    „Odluka suda govori o proceduralnim pitanjima, a ne o suštini doktorske disertacije i to nije zanemarljivio“, rekla je Popović.

    Ono što zbunjuje deo akademske zajednice koji prati ovaj slučaj od početka je činjenica da se u najvećem broju dosadašnjih odluka pominje da se Mali „neakademski ponašao“, a ne eksplicitno reč – plagijat.

    Međutim, kako su nam pojasnili pravnici,  javna osuda kao najstroža mera za povredu Kodeksa profesionalne etike sa sobom povlači pravne posledice.

    Upravo je u tom delu izmenjen Pravilnik o postupku utvrđivanje neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova i on predviđa da se licu kojeg je pokrenut postupak, a nije mu izdata diploma o stečenom obrazovanju, ona ne može izdati do okončanja postupka.

    „Ako je konačnom odlukom utvrđeno neakademsko ponašanje pri izradi doktorske disertacije licu se diploma ne izdaje, a podatak o tome, kao i odluka o poništavanju diplome se unosi u evidenciju fakulteta, odnosno Univerziteta“, piše u Pravilniku.

    Inače, diploma Siniši Malom nije izdata, ona se nalazi u Rektoratu, ali nije zavedena (to se radi u trenutku kada izlazi sa Univerziteta), niti je on do danas promovisan u doktora nauka.

     

    Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu potvrdio je u drugostepenom postupku rešenje (sada već bivšeg) dekana Fakulteta organizacionih nauka Milije Suknovića, koji je ministru finansija Siniši Malom izrekao meru javne osude zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorske disertacije, saznaje Danas.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]