• Danas počinje konkurs za podelu seoskih kuća: Evo koji su uslovi da se dobije i do 10.000 evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U selima Srbije oko 200.000 hiljada kuća je napušteno. Sada država želi da preokrene višedecenijski trend preseljavanja stanovništva u gradove.

    Naime, danas je objavljen konkurs na koji mogu da se jave mladi do 45 godina i bespovratno dobiju do 10.000 evra da kupe kuću ili okućnicu na selu.

    Oko 4.700 sela u Srbiji gotovo četvrtina je u fazi nestajanja. Imaju po manje od 50 stanovnika, a oni u proseku više od 70 godina. U mnogima nema ni ambulante, ni škole, pa čak ni prodavnice, piše RTS.

    Igor Stoiljković, predsednik Mesne zajednice Predejane kaže da su sela opustela. Na putu od Predejana ka Crnoj Travi je selo Crveni Breg gde trenutno ima sedam stanovnika, selo Mrkavica ima jednog stanovnika.

    „Nekada, 50-tih godina prošlog veka u tim selima je živelo preko 200 ljudi. Otvaranje zatvorenih kuća bi jako značilo. Za normalan život u tim selima je neophodan put“, smatra Stoiljković.

    Od 28. juna pa do 1. novembra, ili dok ne potroši 500 miliona dinara, država će davati novac mladima koji hoće da kupe kuću na selu.

    Najviše mogu da dobiju milion i dvesta hiljada dinara, što je i maksimalna dozvoljena cena za kuće. A ima ih širom zemlje i za znatno manje novca.

    „Domaćinstva koje mogu da se usele i da se izvrši restauracija, da se uspostave objekti za život i rad u poljoprivredi. Ako kažemo u evrima od 3.000 – 5.000 do 15.000 ide zavisi od zemlje, šume što se prodaje. Selo je udaljeno tri kilometara od Rekovca, 16 kilometara od Jagodine, i 20 kilometara od Kragujevca. Daleko je od grada samo toliko da ima svoj mir“, ističe Jovica Davinić, predsednik MZ Cikot kod Rekovca.

    Planka Tanasković iz Cikota kaže da u selu nemaju ni prodavnicu, ni crkvu, a u školu ide dvoje dece.

    „Ove dve kuće iza nas se prodaju, volela bih da tu dođe neki normalan narod, jer tu danima niko ne prolazi. Ovde je igralište pozadi mene i kad prođu deca tu kroz dvorište, ja kao da je prošlo ne znam šta. Jer nemate nikoga, mnogo je strašno“, naglašava Planka.

    Osim što ne mogu da imaju više od 45 godina, zainteresovani moraju da budu državljani Srbije i ne smeju da imaju nekretninu na svoje ime.

    Konkurs je namenjen bračnim i vanbračnim partnerima, samohranim roditeljima i mladim poljoprivrednicima koji žive sa jednom ili dve generacije u zajednici.

    Kupac ne sme da bude u srodstvu sa prodavcem kuće, da je u postupku nabavke neke druge nekretnine, niti da ima neizmirene obaveze prema državi.

    Sekretar Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović poziva predstavnike ovih kategorija da se ohrabre da pronađu svoju željenu kuću, da se vrate na selo, ali i da se udruže, da osnuju zadrugu i da se narednih godina jave ministarstvu za bespovratna sredstva za podsticaje njihovom poslovnom i privrednom napretku.

    Kuća i okućnica kupljene državnim novcem ne mogu da se prodaju 10 godina. Posle pet godina mogu da se stave pod hipoteku.

    Interesovanje je, kažu u ministarstvu, veliko u svim krajevima Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju.

    U selima Srbije oko 200.000 hiljada kuća je napušteno. Sada država želi da preokrene višedecenijski trend preseljavanja stanovništva u gradove.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]