• Danas počinje testiranje beba na spinalnu mišićnu atrofiju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Ginekološko – akušerskoj klinici Narodni front u Beogradu, danas počinje pilot projekat neonatalnog skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju.

    Reč je o jednogodišnjem projektu Studije izvodljivosti neonatalnog skrininga za SMA, tokom koje će se iz kapi krvi novorođenčeta u najranijoj fazi moći otkriti ta retka i smrtonosna bolest, koja se smatra genetskim ubicom broj jedan.

    Kako su za RTV izjavili inicijatori projekta, stručnjaci sa Neurološkog odeljenja Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj ulici, Biološkog fakulteta u Beogradu i Udruženja „SMA Srbija“, skriningom će se sa sigurnošću moći utvrditi da li je neko nosilac mutacije na SMA, i primenom pravovremene i adekvatne terapije, moći će da imaju potpuno normalan život.

    Prema rečima Olivere Jovović, predsednice Udruženja „SMA Srbija“, smisao uvođenja testiranja na rođenju, ogleda se u tome što bi obolela deca od te retke bolesti, kojih u proseku bude 6 godišnje, bila otkrivena pre ispoljavanja prvih simptoma, što je ujedno jedini period kada je moguće reagovati preventivno i sprečiti razvoj bolesti.

    Kako je za našu televiziju pojasnio prof. dr Dimitrije Nikolić, dečiji neurolog, procedura će se, uz saglasnost roditelja, obavljati na isti način kao što se već obavezno radi za fenilketonuriju.

    Ubodom u petu svakog novorođenčeta, starosti između 36 i 48 sati, na filter papir se stavi kap krvi, koju analiziraju molekularni biolozi Biološkog fakulteta. Profesor Dimitrijević je izrazio nadu da će ova vrsta ispitivanja zaživeti i u drugim većim porodilištima, i da će od naredne godine biti obavezna u celoj zemlji.

    U Ginekološko – akušerskoj klinici Narodni front u Beogradu, danas počinje pilot projekat neonatalnog skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]