• Danas počinju nove kontrole po bolnicama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Deset radnih grupa formiranih po nalogu ministra Zlatibora Lončara danas kreće u obilazak 58 opštih bolnica u Srbiji.

     

    Kako pišu „Novosti“, to je praktično nastavak kontrola započetih u oktobru prošle godine posle smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Kozjaka kod Loznice od komplikacija preloma ruke. Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović, potvrdio je da su formirane komisije za obilazak opštih bolnica i da se kreće u novi krug obilazaka, ali nije želeo da otkriva raspored poseta da se na terenu ne bi unapred pripremili za dolazak radnih grupa i time zapravo maskirali pravu situaciju.
     
    „U ove posete sada će se uključiti i republičke stručne komisije za sve oblasti medicine, kako bi se na najužem stručnom nivou našla najbolja rešenja za probleme koji postoje na terenu. Tako će, recimo, u kardiološka odeljenja opštih bolnica ići direktorka KCS, dr Milika Ašanin, u onkološka direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Radan Džodić, na ortopedska, direktor Ortopedsko-hiruške bolnice „Banjica“, profesor dr Zoran Baščarević“, rekao je Mahmutović.
     
    Među problemima koji iskrsavaju u zdravstvenim ustanovama u unutrašnjosti najuočljivi je taj što, po oceni Ministarstva zdravlja, previše pacijenata upućuju u najveće medicinske centre. Primećeno je da je ta pojava doskoro bila najizraženija krajem nedelje i vikendom i takva praksa je malo „sasečena“, ali se i dalje u mnogim slučajevima koje treba da reše opšte bolnice pacijenti šalju u kliničke centre.
     
    „Moramo da vidimo šta su razlozi za to i da to rešavamo. Ako je problem kadar, slaćemo lekare iz velikih centara da idu u unutrašnjost na ispomoć ili da po potrebi edukuju tamošnji kadar. Ako nedostaju neki aparati pa se zbog toga pacijenti prosledjuju na viši nivo zdravstvene zaštite, moraćemo da ih kupimo“, kazao je Mahmutović. On navodi da će se gledati koliko bolnice imaju pacijenata, intervencija koje same rade i koliko obolelih šalju u kliničke centre, na osnovu podataka iz upitnika koje su bolnice popunile.
     
    „Kad sve to ‘skeniramo’ imaćemo precizan uvid koji bolnici nedostaje kada i kojeg profila, koji im aparati fale, kako su organizovane. O svemu ćemo izvestiti ministra Lončara. Osnovna ideja, međutim, nije da mi budemo kontrolori nego da uočimo probleme i da za svaki od njih republičke stručne komisije daju predlog mogu li i na koji način da se reše“,rekao je Mahmutović za „Novosti“. Tokom ranijih poseta opštim bolnicama uočeno je, kako kaže, da u unutrašnjosti ima vrsnih stručnjaka, ali da oni rade u uslovima koji su, ipak, drugačiji od onih u kliničkim centrima.
     
    „Želja nam je da se u takvim slučajevima uslovi rada značajno poboljšaju, pre svega u smislu nabavke dodatne opreme, kako bismo se približili tome da imamo ravnomerno razvijen zdravstveni sistem i da svi pacijenti imaju jednaku zdravstvenu zaštitu“,zaključuje dr Mahmutović.

    Deset radnih grupa formiranih po nalogu ministra Zlatibora Lončara danas kreće u obilazak 58 opštih bolnica u Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Najboljim istraživačama povećanje plata za 30 odsto

    Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, nedavno je objavljena lista na kojoj su naši najbolji istraživači. Zbog svojih izvanrednih dostignuća, njih 10 odsto […]

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]