Učionica Foto: pixabay
Srbija

Danas primaju da bi sutra otpuštali: Usvajanjem seta zakona deo prosvetara ostaje bez dela norme

Izvor: 
Beta Ned, 26/12/2021 - 20:58Sindikat radnika u prosveti Srbije saopštio je danas da je Skupština Srbije usvojila set zakona u oblasti obrazovanja, a da prosvetni sindikati nisu ni kontaktirani o planiranim izmenama.

"Nažalost, ovo se dalo i očekivati. Ovaj čin je tada prošao bez reakcije centrala sindikata, iako su organizacije potpisnice ovog saopštenja još tada ukazale na nameru zakonodavaca da u budućnosti akta donosi samostalno i bez komunikacije sa sindikatima", navedeno je u saopštenju sindikata.

 

U saopštenju je dodato da će tim zakonima biti omogućena kombinovana nastava i u višim razredima osnovne škole, što znači da će, primenom tih zakona, od naredne školske godine veliki broj zaposlenih u malim seoskim školama ostati bez dela norme.

 

"U isto vreme raspisuju se konkursi na upražnjena radna mesta. Danas primamo da bi sutra otpuštali. Iz ovoga se ne vidi samo nesposobnost sindikata u borbi za prava zaposlenih već i odsustvo bilo kakvog plana države. Najgora moguća kombinacija", navedeno je.

Prošle nedelje Skupština Srbije usvojila je set zakona iz oblasti obrazovanja, koji podrazumeva izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Sindikat radnika u prosveti Srbije čine Forum srednjih stručnih škola, Forum Beogradskih gimnazija, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Sindikat obrazovanja Požarevac.
MarketingNajnovije vesti