Vakcine Foto: Rhoda Baer
Srbija

Dato 5,2 miliona doza, 20 gradova prešlo 50 odsto vakcinisanih

Izvor: 
Tanjug Sre, 23/06/2021 - 11:09Do jutros je u Srbiji dato 5,2 miliona doza vakcina protiv korona virusa, a oko 20 gradova prešlo je 50 odsto vakcinisanih, dok se u sedam lokalnih samouprava vakcinisalo manje od 30 procenata građana, izjavio je danas direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović.

On je rekao da je do sada dato 2,7 miliona prve doze, a 2,5 miliona druge doze vakcine i dodao da je Srbija sve bliže broju od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva.

"Na vrhu liste nalaze se Priboj i Niš koji su dostigli broj od 60 odsto. Tu su još Beograd, Bosilegrad, Užice, Mali Zvornik, Kikinda, Novi Sad, Kladovo i sve je više onih koji se približavaju tom broju od 50 odsto", rekao je Jovanović za RTS.

Dodao je da je u sedam lokalnih samouprava broj vakcinisanih ispod 30 odsto, a to su Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Ljig i Ub.

On je još jednom apelovao na mlade da se vakcinišu.

Jovanović je naveo da je preko portala eUprave izdato više od 400.000 digitalnih zelenih sertifikata.

Kada je reč o stranim državljanima, Jovanović je rekao da se tokom vikenda dosta stranaca vakcinisalo u Srbiji, a da državljani BiH i Severne Makedonije mogu slobodno da se vakcinišu na punktovima u Srbiji.

Građani mogu da prime drugu dozu u bilo kom mestu u Srbiji, bez obzira na to gde su primili prvu dozu vakcine.

Dodao je da državljani Srbije koji su prvu dozu primili u inostranstvu mogu da prime drugu dozu u Srbiji, ali da će im u digitalni zeleni sertifikat biti upisana samo ona vakcina koju su primili u Srbiji.

Od četvrtka počinje održavanje velikih festivala u Srbiji, a Jovanović je rekao da su organizatori tih dogadaja u kontaktu sa Kriznim štabom koji odobrava velika okupljanja.

"Upravo je ideja da oni koji imaju digitalni zeleni sertifikat mogu da učestvuju na "Egzitu". Zbog toga sa njima pripremamo logistički dolazak na festival, pokazivanje digitalnih zelenih sertifikata i za one koji se nisu eventualno vakcinisali, PCR testiranje i dobijanje brzog rezultata, kako bi moglo da se pokaže na telefonu", rekao je Jovanović.
MarketingNajnovije vesti