• Dekan zaposlio članove porodice, a tvrdi da nije znao da je javni funkcioner

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku da dekan Veterinarskog fakulteta u Beogradu bude smenjen zato što je u toj instituciji zaposlio članove svoje porodice, Vlada Teodorović je uložio žalbu. Kako je za Danas rečeno u Agenciji, žalba je stigla 22. januara i trenutno se razmatra.

     

    Agencija je prethodno dala preporuku da dekan bude smenjen zato što je zaposlio svoju kumu, dve ćerke i šuraka bez dostavljanja obaveštenja da je u sukobu interesa, ali i zato što je u periodu od 2014. do 2018. obavljao duplu funkciju pošto je bio predsednik Upravnog odbora Instituta za higijenu i tehnologiju, bez saglasnosti Agencije.

    U rešenju koje je dostupno na sajtu Agencije navodi se da je Teodorović zaključio ugovor o radu sa svojom kumom Brankom Berajom, koja je prvo na određeno a potom na neodređeno zaposlena kao higijeničarka.

    Na sličan način zaposlio je i svog šuraka Nikolu Popovića kao vozača.

    Teodorović je takođe zaposlio i svoju ćerku Spomenku Teodorović Đurić kao istraživača saradnika na jednom projektu a potom je doneo odluku kojom je ona izabrana za asistenta.

    Agencija na kraju navodi i da je dekanova druga ćerka Aleksandra Nikolić takođe bila zaposlena na fakultetu kao istraživačica-pripravnica na jednom projektu Ministarstva prosvete.

    Zbog svega toga Agencija je zaključila da je Teodorović bio u sukobu interesa te da je suprotno Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije podredio javni interes privatnom upotrebivši javnu funkciju da sa njim povezana lica steknu korist.

    Teodorović je odgovarajući na navode Agencije između ostalog istakao da nije znao da je funkcija dekana fakulteta javna funkcija, pošto mu je iz Ministarstva prosvete rečeno da dekani nisu javni funkcioneri.

    Iz tog razloga, kako tvrdi, nije ni tražio saglasnost Agencije za obavljanje funkcije predsednika UO Instituta za higijenu i tehnologiju. Dekan takođe tvrdi da je dostavio Agenciji promene u izveštaju o imovini i prihodima kad je stupio na čelo UO.

    Povodom zapošljavanja svojih rođaka, dekan je kazao da je njegova mlađa ćerka Aleksandra Nikolić diplomirala kao druga u svojoj generaciji, da je odmah po završetku studija počela da radi na Institutu i da je konkurisala i kod Ministarstva, koje je dalo saglasnost i uputilo je da radi na fakultet.

    Time je Teodorović, kaže, samo izvršio odluku ministarstva.

    Nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku da dekan Veterinarskog fakulteta u Beogradu bude smenjen zato što je u toj instituciji zaposlio članove svoje porodice, Vlada Teodorović je uložio žalbu. Kako je rečeno u Agenciji, žalba je stigla 22. januara i trenutno se razmatra.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]