Foto: Mreža 21
Srbija

Demokrate osudile napad na novinare

Izvor: 
013info/N1 Čet, 25/11/2021 - 21:53


Demokratska stranka najoštrije je osudila večerašnji napad na novinarku lista Danas Snežanu Čongradin, kao i uvrede koje su upućene ekipi televizije N1, i insistira na tome da svi počinioci budu oštro i u što kraćem roku kažnjeni.

- Novinarima u Srbiji su već godinama nacrtane mete na leđima, a režim Aleksandra Vučića je stvorio takvu atmosferu u društvu da brojni ekstremisti smatraju da je sasvim u redu da vređaju, udare ili čak i ozbiljno povrede novinare zato što rade svoj posao. Tome se mora stati na put i svim predstavnicima medija, bez ikakve razlike, mora biti pružena zaštita, kaže se u saopštenju Demokratske stranke.

Jedan mladić fizički je napao novinarku lista "Danas" Snežanu Čongradin na protestu koji je organizovan kod Doma omladine u Beogradu zbog grafita Ratku Mladiću.
 
On ju je udario rukom, ali je brzom intervencijom pripadnika policije u civilu priveden.
 
Prema rečima Snežane Čongradin, sve se odigralo veoma brzo.
Naime, mladić je vređao aktiviste nevladinih organizacija, a ona je pokušala da razgovara sa njim. Međutim, on ju je iznenada udario. Srećom, policajci su ga sklonili sa lica mesta.
 
Kako je navela za N1, ona nije povređena tokom ovog incidenta.
 
Policija je uhapsila i nekoliko desničara koji su se protivili uklanjanju grafita. Naime, njih petorica se pojavilo nakon što su predstavnici NVO pokušali da uklone grafit, bili su agresivni i pokušali su da ih spreče. Pripadnici MUP-a su ih nakon toga uhapsili.
 
Jedan od prisutnih desničara uputio je uvrede ekipi N1 televizije.
Nekoliko desetina aktivista nevladinih organizacija okupilo se ispred Doma omladine na protestu zbog grafita "Ratko Mladić srpski heroj", a pored njih se nalazio se kordon policajaca. Aktivisti i građani obrisali su grafit.
 
Kako je javio reporter N1, novinarskim ekipama je bio zabranjen pristup kod Doma omladine.
 
Ranije danas je prelepljen grafit Ratko Mladić srpski heroj na Platou Milana Mladenovića u Beogradu. Taj grafit, koji već duže vreme stoji u Makedonskoj ulici, bio je prelepljen nalepnicama na kojima piše "Ratko Mladić ratni zločinac" i "Ratko Mladić osuđen za genocid".
 
Međutim, već posle sat i po nalepnice su uklonjene, saopštila je Nataša Kandić iz FHP i pozvala građane da se u znak protesta okupe na tom mestu.
 
 
 
 MarketingNajnovije vesti