Učionica Foto: pxhere
Srbija

Demokratska stranka se protivi produženju raspusta u školama

Izvor: 
013info Sre, 01/12/2021 - 12:54Demokratska stranka se oštro protivi produženju raspusta u osnovnim i srednjim školama, jer bi takva odluka Kriznog štaba bila višestruko štetna za obrazovni sistem Republike Srbije. Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke traži da se nastava i dalje odvija po usvojenom školskom kalendaru i to po već utvrđenom modelu semafora. Izuzetno, ako zdravstvena situacija to nalaže predažemo da se časovi u narednom periodu drže u onlajn formatu, u punom obimu od 45 minuta, po važećim rasporedima časova, saopštava DS.

Potpuno je neverovatno da Krizni štab nije prekinuo nastavu u septembru i oktobru, kada je dnevni broj novozaraženih prelazio i po 8.000, a žele to da učine to kada je taj broj pao na oko 2.000. Ukoliko se raspust produži, odnosno, prvo polugodište skrati, to će prouzrokovati dva velika problema. Prvi problem je što će svi nastavnici morati da pomere pismene provere ranije od već utvrđenih datuma, što će dodatno opteretiti učenike i otežati proces zaključivanja polugodišnjih ocena. Drugi problem je što će ovi nastavni dani morati da se odrađuju ili subotama ili će školska godina morati da bude produžena, a izgubiće se i kontinuitet u učenju, a nasilno će biti prekinute i nastavne celine. To bi napravilo dodatni problem svim učenicima, a naročito maturantima koji se spremaju za upis u srednje škole, odnosno na fakultete, ali i roditeljima koji će biti prinuđeni da plaćaju privatne časove,“ mišljenje je Miloša Milićevića, člana Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke.

Demokrate stavljaju zdravlje učenika i prosvetnih radnika uvek na prvo mesto. I ako zaista postoje opravdani medicinski razlozi za prekid klasične nastave, onda do daljnjeg treba preći na onlajn nastavu, uz ispitivanje učenika u malim grupama u školi. Međutim, neverovatno je da se Krizni štab pravio mrtvim kada je ovaj talas bio na vrhuncu i kada je veliki broj učenika i nastavnika bio zaražen kovidom, a danas, kada je broj zaraženih u padu, oni bi da zatvore škole, a ostave otvorene kafiće, sportske događaje i masovne mitinge Srpske napredne stranke. Ne može i ne sme obrazovanje više da trpi bahatost ove vlasti. Zbog toga će Demokratska stranka sve svoje resurse iskoristiti u cilju promene ove vlasti,“ obećao je Milićević.
MarketingNajnovije vesti