• Đerlek: U Srbiji skoro 95 odsto zaraženih ima delta soj koronavirusa

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji gotovo 95 odsto zaraženih ima delta soj koronavirusa, a dodatno zabrinjava procenat vakcinisanih građana koji je malo iznad 50 odsto, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

    Ðerlek je za Tanjug televiziju rekao da nije bilo očekivano da četvrti talas nastupi već u avgustu, te da se sada povećava broj novoobolelih i hospitalizovanih pacijenata, ali da je, kaže, zdravstveni sistem spreman za to.

    „I kada su u pitanju smeštaj i kapacitet, lekovi, kadar… Nadam se da će tri kovid bolnice (Kruševac, Batajnica i kovid bolnica u Novom Sadu koja će biti gotova u septembru) sa Arenom biti dovoljne da smestimo kovid pacijente“, poručio je Ðerlek.

    Kaže i da je spremna varijanta „B“, koja podrazumeva da se pojedine bolnice ponovo mogu pretvoriti u kovid sistem.

    „Učinićemo sve da ublažimo štetu koju može naneti četvrti talas koji je u toku, ali nisam optimista, jer se radi o delta soju koji je već 95 odsto prisutan. Brine me i stepen vakcinisanih građana koji je malo viši od 50 odsto“, ukazao je Ðerlek.

    On kaže da je nedavno posetio kovid bolnicu u Batajnici u kojoj je, navodi, više od 90 odsto mladih nevakcinisanih ljudi, koji su došli sa putovanja.

    Nizak procenat vakcinacije – visok procenat oboljevanja

    Kada je reč o najmanjem odzivu za vakcinaciju, Ðerlek navodi da je Tutin na poslednjem mestu sa 17 odsto vakcinisanih.

    Bolnica u Novom Pazaru ponovo je ušla u kovid sistem, kaže Ðerlek i dodaje da je od 46 pozitivnih, čak 18 iz Tutina.

    „Gde god smo imali nizak procenat vakcinacije, uvek smo imali visok procenat oboljevanja i veliki broj hospitalizovanih pacijenata“, rekao je on, ističući da se ne može govoriti o kolektivnom imunitetu, dok je ispod 80 odsto vakcinisanih.

    Na pitanje šta očekuje od povratka u školske klupe, Ðerlek odgovara da to ne treba da zabrinjava i da bi učenici od 1. do 4. razreda trebalo da krenu regularno.

    „Sačekaćemo sledeću nedelju kada će verovatno zasedati Krizni štab. Mere već postoje i da se te mere minimum poštuju ne bi nam trebalo ništa više. Ali, najbolja mera za koronavirus je vakcinacija i taj ispit nažalost nismo položili“, rekao je Ðerlek.

     

    U Srbiji gotovo 95 odsto zaraženih ima delta soj koronavirusa, a dodatno zabrinjava procenat vakcinisanih građana koji je malo iznad 50 odsto, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija