Foto: pixabay
Srbija

Đerlek za propusnice i vakcine u prosveti i zdravstvu

Izvor: 
Tanjug Sub, 21/08/2021 - 21:58Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek založio se danas za uvođenje kovid propusnica, kao i obavezne vakcinacije zdravstvenih i prosvetnih radnika.

On je rekao da su Egzit i drugi festivali pokazali da tu sa propusnicama nije bilo povećanja broja novoobolelih.

"I ne bih se složio s pričama da je to kažnjavanje nevakcinisanih zato što možete ući i ako priložite potvrdu da ste bolovali kovid 19 ili ste negativni na antigenskom testu. Ako bismo samo delili na vakcinisane i nevakcinisane, to je diskriminacija, a ovako ne bi bilo diskriminacije, a zaštitili bismo živote ljudi", rekao je on za televiziju Prva.

Đerlek je naveo da su propusnice uvele i zemlje koje su vodile računa i o ličnom i o građanskom pravu.

"To se pokazalo kao pozitivan potez. Zašto to i mi kao država ne bismo uradili", rekao je on i istakao da je reč o njegovom ličnom stavu.

Dodao je da bi plaćanje antigenskog testa u tom slučaju moglo da bude još jedna stimulacija za vakcinaciju.

Rekao je i da je njegov lični stav da bi trebalo uvesti obaveznu vakcinaciju zdravstvenih i prosvetnih radnika, ali i da on o tome ne odlučuje, prenele su ''Novosti''.

"Treba da iskoristimo Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je svega oko 50 odsto nastavnika vakcinisano i to može da bude ozbiljan problem u sprovođenju nastave", rekao je Đerlek.

Dodao je da Krizni štab treba ozbiljno da razmisli kako će i zdravstveni i prosvetni radnici ući u ustanove gde obavljaju svoj posao.

"Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nam daje dosta mogućnosti da ipak za te dve kategorije bude obavezna vakcinacija", rekao je on.

Đerlek je rekao da je primo i treću dozu vakcine, kao i da je reč o Sputnjiku Ve kojim je i prethodno vakcinisan.

 
MarketingNajnovije vesti