• Devedeset odsto vakcinisanih Sinofarmom mlađih od 65 godina ima antitela

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Devedeset odsto vakcinisanih Sinofarmovom vakcinom u Srbiji starosti do 65 godina razvilo je antitela.
     
    To je izjavila dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije, institucije koja se trenutno bavi analizom efikasnosti vakcina u Srbiji.    Prema njenim rečima, kod starijih od 65 godina njih 60 odsto razviju antitela.  

     

    – Ima ljudi koji nemaju antitela nakon dve doze, ali i kod njih je primećeno da imaju neku vrstu zaštite jer i kada se zaraze virusom, jako brzo razviju antitela, što znači da je došlo do stvaranja ćelijskog odgovora – objašnjava dr Marija Gnjatović.

     
    Što se tiče vakcinacije dece, američka Agencija za hranu i lekove (FDA) izdala je odobrenje za upotrebu Fajzerove vakcine i za decu od 12 do 15 godina.   Na pitanje kakve su preporuke SZO kada je reč o vakcinaciji dece, direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša odgovara da je njihov stav nešto konzervativniji.   – Stav SZO je nešto konzervativniji, ne u tome da se deca ne smeju vakcinisati jer, ako su kliničke slike pokazale bezbednost i efikasnost, onda se mogu i trebaju vakcinisati i deca. Konzervativniji smo zbog stajališta da se najpre trebaju vakcinisati oni koji imaju veliki rizik od teške forme bolesti, od smrtnosti. To su stariji ljudi, osobe sa pridruženim bolestima  i naravno zdravstveni radnici – navodi Ivanuša.

    Devedeset odsto vakcinisanih Sinofarmovom vakcinom u Srbiji starosti do 65 godina razvilo je antitela.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija