Vakcine Foto: Rhoda Baer
Srbija

Devedeset odsto vakcinisanih Sinofarmom mlađih od 65 godina ima antitela

Izvor: 
Blic/RTS Čet, 13/05/2021 - 10:12


Devedeset odsto vakcinisanih Sinofarmovom vakcinom u Srbiji starosti do 65 godina razvilo je antitela.
 
To je izjavila dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije, institucije koja se trenutno bavi analizom efikasnosti vakcina u Srbiji.    Prema njenim rečima, kod starijih od 65 godina njih 60 odsto razviju antitela.  
 
- Ima ljudi koji nemaju antitela nakon dve doze, ali i kod njih je primećeno da imaju neku vrstu zaštite jer i kada se zaraze virusom, jako brzo razviju antitela, što znači da je došlo do stvaranja ćelijskog odgovora - objašnjava dr Marija Gnjatović.
 
Što se tiče vakcinacije dece, američka Agencija za hranu i lekove (FDA) izdala je odobrenje za upotrebu Fajzerove vakcine i za decu od 12 do 15 godina.   Na pitanje kakve su preporuke SZO kada je reč o vakcinaciji dece, direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša odgovara da je njihov stav nešto konzervativniji.   - Stav SZO je nešto konzervativniji, ne u tome da se deca ne smeju vakcinisati jer, ako su kliničke slike pokazale bezbednost i efikasnost, onda se mogu i trebaju vakcinisati i deca. Konzervativniji smo zbog stajališta da se najpre trebaju vakcinisati oni koji imaju veliki rizik od teške forme bolesti, od smrtnosti. To su stariji ljudi, osobe sa pridruženim bolestima  i naravno zdravstveni radnici - navodi Ivanuša.MarketingNajnovije vesti