Pixabay
Srbija

Digitalni nomadi rado borave u Srbiji i voleli bi da mogu duže da ostanu

Izvor: 
RTS Ned, 19/03/2023 - 04:53











Srbija je već duže među prve četiri zemlje u Evropi i dvadeseta destinacija u svetu po privlačnosti za digitalne nomade – zaposlene u IT industriji koji odluče da posao spakuju u kofer i rade u bilo kojoj zemlji. Srbija je često njihov izbor, ali izmena propisa uskoro bi trebalo da im rad i boravak kod nas učini još povoljnijim.

Kada mu je dosadio posao u Londonu tridesetpetogodišnji Rič odlučio je da mu kancelarija svakog meseca bude u novoj državi. Srbija mu je peta adresa.

„Za mene su bitniji ljudi od same države u kojoj sam. Ovde se osećam relaksirano i London mi uopšte ne nedostaje. Važna mi je atmosfera i prostor u kom radim, a ovde mi je odlično“, kaže Rič Vordsvort.

Kao odlično mesto za rad digitalni nomadi u Evropi najpre navode Portugalija, potom Španiju, Poljsku i Srbiju.

Mnogobrojni su razlozi zbog kojih digitalni nomadi biraju Srbiju za privremeni život i rad. Neki koje najčešće navode su stabilna internet konekcija, bezbedno okruženje, niski troškovi života, ali i gostoprimljivi domaćini koji dobro govore engleski.

„Od toga što imamo kvalitetan internet do toga što imamo pristupačne kovorking prostore gde oni mogu da rade. Ali povrh svega imamo i zanimljiv noćni život, i veliku ponudu kafića, restorana... Jednom rečju, zaokružujemo taj neki njihov dan“,  kaže Nana Radenković, suosnivačica kreativnog haba „Nova iskra“. 

Najčešće dolaze između aprila i oktobra. Zadržavaju se u proseku dva i po meseca i troše znatno više od klasičnih turista. 

„Znamo da je po tim nekim statistikama 114.000 evra prosečna godišnja zarada jednog digitalnog nomada. Nisu prijavljeni u Srbiji, ali oni ta neka svoja primanja troše u Srbiji i zato se i budžet može puniti njihovim primanjima“, napominje Nikola Sivč, predsednik Udruženja za promociju digitalnih nomada, poslova na daljinu i tehnologija.

Trenutno naši zakoni digitalne nomade ne razlikuju od turista pa im je i boravak ograničen do 90 dana. 

„Jedna od predloženih stvari u tom Zakonu jeste i prava 'digital nomad' viza koja će morati daljim podzakonskim aktima da se uredi, ali će na taj način postojati jasne procedure koje jedan digitalni nomad mora da ispuni da bi dobio tu vizu. A to će mu omogućiti da u godini dana može da boravi ovde duže od tih 90 dana, da ne mora da odlazi iz zemlje ili reguliše svoj status“, objašnjava Ivan Brkljač, direktor programa za cirkularne migracije, organizacije „Tačka povratka“. 

Uz probleme sa vizom, nomadi Srbiji zameraju – kvalitet vazduha i odnos prema LGBT populaciji. Kad bi se i to poboljšavalo u Srbiju bi još češće dolazili.

 








Marketing



Najnovije vesti