• Dijaspora zbog pandemije u Srbiju slala manje novca

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Rođaci iz inostranstva prošle godine su građanima u Srbiji poslali 3,1 milijardu evra, što je 11,2 odsto manje nego 2019. godine.

    Ovo je verovatno posledica pandemije kovida19 i kriza je nešto jače pogodila srpsku dijasporu jer je iznos sličnih transfera na svetskom nivou pao za samo 1,6 procenata.
     
    Svetska banka je izvestila da su globalni tokovi doznaka prošle godine ostali snažni, nasuprot pesimističkim projekcijama zbog korone, pa je pad umesto predviđenih 20 procenata na kraju prošle godine bio 15 puta manji.
     
    „Novosti“ navode da u odnosu na 2019. godinu, u Narodnoj banci Srbije kažu da je priliv doznaka bio manji, što je posledica pandemije i njenog nepovoljnog uticaja na ekonomska kretanja u zemljama u kojima dominatno radi dijaspora.
     
    Najveći pad priliva po osnovu doznaka zabeležen je u drugom tromesečju 2020. godine, kada je stiglo oko 30 odsto manje novca, u poređenju 2019. U trećem tromesečju priliv doznaka je polako počeo da se oporavlja, a u četvrtom je krenuo blagi rast. Posmatrano po zemljama, tradicionalno najviše doznaka dolazi iz zemalja u kojima živi i radi najveći deo naše dijaspore. Smanjenje priliva doznaka zabeleženo je u gotovo svim zemljama, a najveći pad od tradicionalno najvećih pošiljalaca – Nemačke, Švajcarske, Italije, Francuske i Austrije„, navode za Novosti u NBS.
     
    U NBS kažu da je priliv doznaka prošle godine bio niži i na globalnom nivou, pa je pad BDP-a u zemljama iz kojih stiže novac uticao na smanjenje raspoloživih sredstava koja ljudi mogu da izdvoje i pošalju u matične zemlje, a i ograničavanje kretanja sprečilo je mnoge da donose keš svojima.
     
    U NBS su objasnili i da koriste metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda, prema kojoj su doznake prikazane kroz stavku koja se naziva lični transfer i koja obuhvata: doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoć i poklone iz inostranstva.
     
    Proteklih godina dijaspora godišnje u proseku pošalje između 3,1 i 3,7 milijarde evra.
     

    Rođaci iz inostranstva prošle godine su građanima u Srbiji poslali 3,1 milijardu evra, što je 11,2 odsto manje nego 2019. godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]