Maska deca Foto: Pexels
Srbija

Direktor SZO u Srbiji: Neće biti preporučena vakcinacija dece pre nego što se završe testiranja

Izvor: 
Beta Čet, 10/06/2021 - 09:51Direktor SZO u Srbiji, Marijan Ivanuša, rekao je da je najvažnije da roditelji znaju da vakcinacija dece protiv kovida19 neće biti preporučena za vakcine koje nisu prošle kliničko testiranje kod dece.
 
"Vakcine koje će se koristiti kod dece biće potvrđeno efikasne i bezbedne. Za sada mislim da se radi samo o Fajzeru, ali se rade kliničke studije i za druge", rekao je Ivanuša za RTS.
 
Direktor SZO u Srbiji kazao je da ta organizacija za sada ne preporučuje vakcinaciju dece, ali samo zbog toga što ima drugih prioritetnih grupa.
 
"Mi znamo da ima brojnih država u svetu koji nemaju dovoljno vakcina za odrasle, za stare ljude, za ljude sa hroničnim oboljenjima koji jesu faktor rizika za ozbiljan tok bolesti", istakao je Ivanuša.
 
On kaže da deca trenutno nisu prioritetna grupa, ali ako ima vakcina, mogu i ona da budu vakcinisana.
 
"Ako su to deca sa nekim hroničnim oboljenjima, ta deca imaju prioritet. Inače, mogu se vakcinisati i zdrava deca, naravno", kazao je Ivanuša.
 
Na pitanje da li će biti potrebna treća doza vakcine, Ivanuša je rekao da veruje da će doći do trenutka kada će treća doza biti potrebna, ali da SZO za sada nema tačan odgovor kada i kome.
 
On ja ukazao da je cilj SZO da do kraja ove godine bude vakcinisano 30 odsto stanovnika celog sveta, ali prema njegovim rečima, svet je daleko od toga.MarketingNajnovije vesti