kovid 19 Foto: pixabay
Srbija

Direktorka Batuta: Bolnice se pune, tri puta više novozaraženih nego prošle nedelje

Izvor: 
RTS Sub, 31/10/2020 - 10:03

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović kaže za RTS da je ove nedelje registrovano tri puta više novozaraženih nego prošle i da se bolnički kapaciteti pune.

 

Ona je za RTS navela da je samo tokom prethodne noći zabeleženo više od 50 prijema kovid-pacijenata, a da će do standardnog dnevnog preseka stanja u 15 časova taj broj biti još veći.
 
"Prekidom komunikacije i kontrole zaštitnih mera možemo sprečiti širenje bolesti, što je preduslov da naše bolnice ne budu pune", rekla je Jovanović.
 
Ona je dodala i da preko 1.500 novih slučajeva potvrđenih juče ukazuje na ozbiljnost situacije, a da je njihova klinička slika različita, te da broj od 47 pacijenata na respiratorima ukazuje da ima dosta ljudi i sa ozbiljnijim simptomima bolesti.
 
Zbog svega toga, apelovala je i na ljude koji dobiju neki od simptoma, poput temperature, da ostanu kod kuće dok ne dobiju rezultate testiranja. "Kada je u pitanju Beograd, u njemu je velika fluktuacija ljudi, a za širenje bolesti (najodgovornije je) nekorišćenje zaštitnih mera na slavljima, žurkama i porodičnim okupljanjima", navela je Jovanović.
 
Komenatrišući potencijalno uvodjenje kaznenih mera za nepoštovanje preporuka za preventivu, direktorka "Batuta" ukazuje da će se one sprovoditi ako mere zaštite ne budu davale adekvatne rezultate.
 
Za podatak o 313 kovid-pozitivnih đaka u Srbiji do sada, Jovanović je navela da su sve škole primenjivale mere koje je propisalo Ministarstvo povrede, da nijedan od tih slučajeva nije nastao u samoj školskoj sredini, te da će se onlajn nastava uvoditi ako se u jednom odeljenju pojavi više slučajeva kovid-19.
 
Podsetimo, prema poslednjim zvaničnim podacima od petka, 30. oktobra, preminulo je pet osoba od posledica virusa korona u Srbiji i registrovano još 1.545 obolelih.
 
Raste broj obolelih u Zrenjaninu
 
Najnoviji podatak je da je u Zrenjaninu zaraženo još 19 osoba, pa je taj grad i dalje drugi po broju obolelih u Vojvodini.
 
Gradonačelnik Zrenjanina i komandant Štaba za vanredne situacije Simo Salapura rekao je da su svi pacijenti pregledani i zbrinuti u skladu sa kliničkom slikom.
 
"Podižemo kapacitete bolničkih kreveta i kiseoničnih mesta, respiratora, podigli smo kapacitete testiranja", rekao je Salapura.
 
Pojedine ustanove su se odlučile na dodatne mere zaštite od kovida 19. Tako je Tehnički faklultet "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu obavestio studente da će od 2. novembra kompletna nastava da se sprovodi onlajn. To je uslovilo da studenti juče popodne i danas napuštaju ovdašnji Studentski dom.
 
Otkazana je i najavljena rukometna utakmica sa Grčkom u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koja je trebalo da se igra u Zrenjaninu 4. novembra.
 MarketingNajnovije vesti