Foto: pixabay
Srbija

Direktorka Batuta: Vakcinacija dece za sada bez buster doze

Izvor: 
Tanjug Ned, 28/11/2021 - 11:09Vakcinisanje dece trećom, buster dozom trenutno nije praksa, ne samo kod nas nego i u svetu, izjavila je direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović.

 

Dodala je da su deca vakcinisana sa dve doze i da to do daljnjeg ostaje tako.
 
Jovanović je navela da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se nastavlja vakcinacija za one od 12 do 18 godina.
 
"Same vakcine protiv kovida-19 štite. U našoj zemlji se nastavlja sa vakcinacijom dece uzrasta u ovom trenutku od 12 do 18 godina i taj proces naravno napreduje sa obzirom na to da vakcine štite i da se ostvaruje zaštita od infekcije koja se prenosi kontaktom i koja svakako može da se spreči dobijanjem vakcine", kazala je Jovanovićeva za RTS.
 
Navodi da podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta, pokazuju da deca mogu da krenu u školu.
 
"Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta pokazuju da sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave", navodi Jovanovićeva.
 
Dodaje da se epidemijska situacija prati svakog trenutka i da će se u skladu sa njom donositi odluke.
 
"U saradnji sa Ministarstvom prosvete, naša radna grupa, odnosno tim za škole kontinuirano prati epidemijsku situaciju kako po školama, tako i po okruzima. Ukoliko dođe do bilo kakvih promena u pojedinim odeljenjima i razredima, škole su toliko već i naviknute i obučene da se ta vrsta nastave organizuje u skladu sa potrebama", rekla je direktorka Instituta "Batut".
 
Govoreći o novom soju virusa omikron, otkrivenom u Južnoj Africi, navodi da on trenutno nije ušao u Srbiju.
 
"Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobiđe imunitet. Prema tome iz tog razloga postoji jedna velika predostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju", ističe Jovanovićeva.
 MarketingNajnovije vesti