Stetoskop Foto: pixabay
Srbija

Do kraja juna zdravstvene ustanove ponovo na starom režimu

Izvor: 
Tanjug Sub, 30/05/2020 - 11:19

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da se očekuje da će do kraja juna sve zdravstvene ustanove biti vraćene na uobičajeni režim rada i da će se uskoro obavljati operacije i intervencije koje su zbog epidemije korona virusa bile odložene.

Gojković je rekao da su tokom epidemije rađene hitne hiruške intervencije i da po tom pitanju nije bilo problema, ali da se ceo zdravstveni sistem mora vratiti u redovni režim rada.

''Naš zdravstveni sistem je položio ispit u ovoj krizi, ali mora da se vrati uobičajenim zadacima. Tokom juna vratićemo pun obim rada zdravstvenih ustanova u celoj Srbiji, negde ranije, negde malo kasnije, ali očekujemo da se do 1.jula u potpunosti normalizuje rad svih ustanova'', rekao je Gojković za TV Pink.

Dodao je da je ostalo još nekoliko bolnica u kovid sistemu, pre svega u južnoj Srbiji gde je i dalje veći broj zaraženih, dok u Beogradu, kako kaže, jedna po jedna ustanova izlazi iz kovid sistema.

Gojković je napomenuo da su novootkriveni slučajevi zaraze korona virusom uglavnom asimptomatski ili sa blagom kliničkom slikom koja ne zahteva bolničko lečenje, te da se može očekovati da se u narednom periodu taj broj kreće ''u sadašnjem opsegu''.

''Virus je i dalje u našoj populaciji, ali je izgubio početnu jačinu shodno merama koje smo preduzeli i vremenskim uslovima. Da li ćemo doći do toga da više nemamo zaraženih ili će jedan broj i dalje biti prisutan, to ćemo tek videti'', rekao je Gojković.

Istakao je da je naš zdravstveni sistem položio ispit u borbi protiv korona virusa i da rezultati govore da smo uspešno vodili krizu izazvanu epidemijom.

Na pitanje da li se u Srbiji može očekivati drugi talas epidemije na jesen, Gojković je rekao da postoji više scenarija i da se struka priprema i za novi talas, ali da ne treba paničiti i razmišljati o stvarima koje su sa sada samo spekulacije.

''Još malo znamo o virusu i o tome kako će se dalje ponašati, biće potrebno nekoliko godina da otkrijemo i utvrdimo šta je Kovid-19'', rekao je Gojković.

 
MarketingNajnovije vesti